Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Šumadijski okrug Skener CT i magnetna rezonanca u poliklinici Tesla Medik
 
 

Skener CT i magnetna rezonanca u poliklinici Tesla Medik

Poliklinika Tesla Medic je specijalistička ordinacija za dijagnostiku magnetnom rezonancom u Kragujevcu osnovana je 2018. godine, sa ciljem da pacijentima omogući da na brz i jednostavan način dođu do tačne dijagnoze, pregledom na savremenom aparatu jačine 1.5T. Na raspolaganju su najbolji radiolozi iz oblasti magnente rezonance koji interpretiraju nalaze na najvišem nivou. Radiolozi koji interpretiraju nalaze su specijalisti i subspecijalisti u oblasti radiologije, sa višegodišnjim iskustvom, čiji je rad prepoznat u Srbiji i inostranstvu kao viskokvalitetan i na najvišem nivou.

 

Šta je magnetna rezonanca?

Magnetna rezonanca (MR) nezamenjiva je u dijagnostici bolesti i povreda mozga, kičmenog stuba, krvnih sudova glave i vrata i kičmene moždine. Otkriva multiple sklerozu, Alchajmerovu bolest, epilepsiju, moždani udar i akutni šlog. Razlikuje vrste tumora mozga, kao i stepen njihove agresivnosti. Kod preloma kostiju radi se rendgenski pregled, ali kad je reč o ligamentima, tetivama, meniskusima, mišićima, zglobovima – magnetna rezonanca je suverena metoda.

Magnetna rezonanca je bezbedna, konformna, bezbolna i neinvazivna, a najpreciznija dijagnostička metoda u prikazu svih moždanih struktura-sive i bele mase i kranijalnih nerava, moždanih komora i prostora oko mozga ispunjenih moždanom tečnošću, zatim krvnih sudova mozga (arterija, vena i venskih sudova) kao i detaljnom prikazu mekotkivnih i koštanih struktura kičmenog stuba.

Kada je potrebno uraditi magnetnu rezonancu?

Magnetnu rezonacu mozga, krvnih sudova mozga i krvnih sudova vrata potrebno je uraditi kod osoba koje imaju tegobe (sumnjive na moždani udar - moždani infarkt ili moždano krvarenje, česte glavobolje, vrtoglavice i nestabilnosti, trnjenja ruku i nogu, epileptičke napade i sve druge krize svesti, nagle i nejasne poremećaje vida, sluha i čula mirisa, poremećaja koncentracije i pamćenja, kod trauma glave) kao i osoba koje nemaju tegobe ali su pod povećanim rizikom za oboljevanje zbog urođenih anomalija ili oboljenjima u porodici-aneurizmatskih proširenja i nekih drugih vaskularnih malformata i tumora mozga i sa potvrđenim faktorima rizika - povišenim krvnim pritiskom, povišenim vrednostima masnoća i šećera u krvi i kod osoba opterećenih paničnim strahom od oboljevanja mozga. Magnetnu rezonancu vratnog segmenta kičmenog stuba potrebno je uraditi kod osoba koje imaju bolove i ukočenost u vratnoj regiji, nejasna trnjena ruku, vrtoglavice, nakon trauma, sumnji na oboljenja kičmene moždine.

Magnetnu rezonancu torakalnog segmenta kičmenog stuba potrebno je uraditi kod osoba sa bolom u srednjem segmentu kičme i između lopatica, kod svih nejasnih oduzetosti ruku i pre svega nogu, kod ispada u senzibilitetu, kod dokazane osteoporoze a nastalog naglog bola usled banalnog pokreta, dokazanih malignih oboljenja u cilju precizne detekcije metastaza, sumnjivih oboljenja kičmene moždine i urođenih vaskularnih anomalija u spinalnom kanalu.

Magnetnu rezonancu repnog /lumbosakralnog/ segmenta kičmenog stuba potrebno je uraditi kod osoba koje imaju bol u toj regiji ili projekciju bola niz nogu ili preponu, trnjenje nogu, povredu, dokazanu osteoporozu i naglo nastalo jak bol, kod malignih oboljenja u cilju detekcije metastaza-pre svega kod karcinoma prostate kod muškaraca, ginekoloških karcionoma i karcionoma dojki kod žena i karcionoma debelog creva u opštoj populaciji.

Kakve podatke nam pruža magnetna rezonanca?

Magnetna rezonanca omogućava jasan i precizan prikaz svih moždanih struktura, krvnih sudova mozga i vrata u trodimenzionalnoj rekonstrukciji i prezentaciji, svih mekotkivnih i koštanih struktura kičmenog stuba (kičmene moždine koja se jasno prikazuje jedino ovim pregledom, međupršljenskih diskusa i čestih diskus hernija, precizne strukture koštane srži, nervnih korenova i krvnih sudova kičmenog kanala, precizno merenje širine kičmenog kanala kod urođenih i stečenih suženja).

Kako izgleda procedura pregleda? Uređaj za magnentu rezonancu ima oblik velikog šupljeg cilindra u čiju šupljinu (tunel otvoren na oba kraja) ulazi pokretni sto na kome leži pacijent. Prečnik otvora MR uređaja iznosi 50-70cm (u našoj ustanovi 60cm) i dužine je oko 120- 150cm. Pacijent treba mirno da leži na stolu (pokretnom krevetu uređaja) koji se uvlači u tunel uređaja. Ispod i oko dela tela koji se snima mogu se staviti sunđeraste udlage ili fiksacione trake koje omogućavaju da pregled bude udobniji za pacijenta, a da se pri tome deo tela koji se snima ne pomera.

Dodatno se oko tela koji se snima, ako je potrebno za pregled, postavljaju posebni uređaji koji se nazivaju radiofrekventni kalemovi, a koji služe za odašiljanje i prijem radiotalasa.

Većina pregleda traje 30-60 minuta, a samo snimanje može da bude bučno. Tokom pregleda pacijent može da oseti blago zagrevanje dela tela koji se snima. Ako je taj osećaj zabrinjavajući za pacijenta, to treba da prijavi radiološkom tehničaru.

Kompjuterska radna stanica preko koje radiološki tehničar upravlja procesom snimanja nalazi se u susednoj prostoriji. Tokom čitavog procesa snimanja tehničar vizuelno, preko prozora i video kamere, nadzire ponašanje pacijenta i stanje u tunelu uređaja. Preko mikrofona i zvučnika tehničar može da komunicira sa pacijentom i daje instrukcije za pregled. Pacijentu se pri započinjanju pregleda daje gumena pumpica koju treba da pritisne ukoliko shvati da ne može da izdrži pregled i na taj način signalizira tehničaru da prekine pregled. Nakon završetka pregleda, pacijent treba da sačeka tehničara da ukloni radiofrekventni kalem i udlage i nikako da ih sam ne uklanja da nebi oštetio opremu.

U poliklinici Tesla Medik možete uraditi Magentnu rezonancu - Glave - Kičme - Vrata -Trbuha - Creva - Kosti - Dojki - Srca - Mekih tkiva -Male karlice - Angiografija.

Na Dexa Skeneru možete izvršiti merenje koštane gustine:

- Ako imate više od 65 godina

- Bolujete od reumatoidnoh artritisa

- Ako ste nežne gradje

- Imate manjak vitamina D

- Ako ste imali transplantaciju

- Akoimate osteoporozu

- Ako imate smanjenje visine

- Ako ste koristili kortikosteroide

- Ako koristite glukokortikoide

Zatim Ultrazvuk - Krvnih sudova vrata - Krvnih sudova ekstremiteta - Krvnih sudova portnog sistema - Renalnih krvnih sudova - Kolor Dopler - Multislajsni CT skener - CT Glave - CT piramida - CT vratne kičme - CT L/S kičme - CT tokakalne - CT pluća, CT Jetre, CT Pankreasa, CT Karlice, CT Mokraćnoh mehura, CT prostate, CT Jajnika, CT Uterusa.

Da li ova metoda ima štetna dejstva?

Nisu poznata štetna dejstva i posledice pregleda magnetnom rezonancom pa se isti može ponavljati veći broj puta. Potvrda neškodljivosti je dozvoljeno praćenja trudnica i ploda ovom metodom. Tesla Medic je tehnički najbolje opremljena privatna ustanova. Sva oprema u klinikama je nova, prosečne starosti dve do tri godine, proizvedena od strane renomiranih svetskih proizvodjača.

Kompletna oprema poseduje CE sertifikate koji potvrđuju ispunjavanje najviših EU standarda. Kada se opredeljujete za zdravstvenu ustanovu kojoj ćete poveriti čuvanje Vašeg najvećeg bogatstva – zdravlja, molimo Vas da uzmete u obzir ove činjenice i ukažete nam poverenje, kao sto je to učinilo više od milion naših i stranih građana. Otvoreni smo za Vaše predloge, sugestije, pohvale i kritike u cilju unapređenja kvaliteta našeg rada.

Tesla Medic telefoni 034 25 22 22, 066 25 22 22 u ulici Luja Pastera 22. u Kragujevcu i to - Bez čekanja sa popustima za penzionere i na više rata.

Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli www.teslamedic.rs

Komentari  

 
0 #1 Vukosava 28-12-2018 11:03
Moze li se kod Vas uraditi skener donjih ektremiteta
i kolika je cena?
Citiraj | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');