Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija "BUDIMO PAMETNI" Inicijativa "Digitalna Srbija" realizuje projekte o vrtićima i javnom prevozu koje su osmislili građani
 
 

"BUDIMO PAMETNI" Inicijativa "Digitalna Srbija" realizuje projekte o vrtićima i javnom prevozu koje su osmislili građani

Inicijativa "Digitalna Srbija" u saradnji sa svojim partnerima najavljuje podršku realizaciji dve ideje koje su građani predložili tokom kampanje "Budimo pametni" i podržali kroz internet glasanje.

 

Ova neprofitna organizacija je pre nekoliko meseci u okviru kampanje "Budimo pametni" pozvala građane Srbije da se uključe u razgovor o tome šta bi sve digitalna tehnologija mogla da unapredi u našem društvu. Nakon konsultacija sa nadležnim institucijama čije usluge mogu biti unapređene pomoću digitalne tehnologije, izabrana su dva rešenja koja će biti podržana: uključivanje sistema javnog prevoza u najpopularniji internet servis za navigaciju Google Maps, kao i unapređenje internet platforme koja roditeljima dece iz cele Srbije može da olakša savladavanje komplikovane procedure za promenu vrtića.

Javni prevoz na Google Maps Među 30 ideja koje je najveći broj građana podržao kroz internet glasanje našlo se nekoliko predloga koji se odnose na unapređenje informisanosti u domenu javnog prevoza u različitim gradovima. Među njima je bila i ideja Miloša Boškovića iz Niša koji je, umesto razvoja novih složenih rešenja, predložio jednostavno korišćenje postojeće platforme Google Maps za deljenje informacija o javnom prevozu sa građanima. Vođena ovom idejom, Inicijativa "Digitalna Srbija" je u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarijom za IT i eUpravu, kontaktirala lokalne samouprave i gradske agencije za saobraćaj kako bi se podaci o javnom prevozu u što većoj meri učinili dostupnim za korišćenje građanima.

U sklopu ove inicijative, biće pružena tehnička podrška nadležnim institucijama da se podaci o javnom prevozu obezbede i otvore za besplatno korišćenje svim građanima koji imaju pristup internetu. Praktično, ovo će značiti da će do kraja godine građani u nekoliko gradova u Srbiji moći da svoje korišćenje javnog prevoza planiraju koristeći aplikaciju Google Maps. Ovaj sistem je do sada realizovan sa preko 800 agencija za javni prevoz u svetu (uključujući i one u okolnim zemljama kao što su BiH, Hrvatska, Severna Makedonija, itd.), ali ne i u Srbiji.

Velikim zalaganjem Direkcije za javni prevoz Grada Niša ovaj grad je prvi u Srbiji čiji javni prevoz je već od sada dostupan za korišćenje građanima kroz Google Maps. Takođe, kragujevačka Gradska agencija za saobraćaj je u završnoj fazi, te uskoro možemo očekivati i kragujevački javni prevoz na Google Maps. U narednom periodu, biće pružena podrška da i u Beogradu, Subotici i Užicu ova usluga bude dostupna svim građanima sa pristupom internetu. Podrška Nišu i Kragujevcu je pružena kroz projekat "Podatke otvori, na mapi se stvori", koji sprovodi organizacija "PALGO smart" sa četiri lokalne samouprave u Srbiji.

Prvi rezultati u dve navedene lokalne samouprave postignuti su zajedničkim naporima svih navedenih partnera kroz projekat "Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti" koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Kancelarijom za IT i eUpravu, a finansiraju Svetska banka i Fond za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva. Jednostavnije premeštanje deteta u drugi vrtić Drugi izabrani predlog u okviru inicijative "Budimo pametni" je pronalaženje digitalnog rešenja koje bi olakšalo premeštanje dece iz vrtića u vrtić.

Naime, građani su kao problem identifikovali činjenicu da se raspoređivanje dece često završi izborom lokacija koje ne odgovaraju roditeljima, pa se mnogima dešava da se vrtić u koji je dete upisano nalazi suviše daleko od kuće ili mesta gde roditelji rade. Prema trenutnom sistemu, da bi premestili svoju decu, roditelji moraju da se povežu sa drugim roditeljima koji žele transfer i na taj način reše ovu situaciju. Digitalni aspekt bi ovu proceduru olakšao kroz algoritme koji jasnije dovode u vezu potrebe za premeštajem i mogu da kombinuju i više dece odjednom.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži