Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija DUHOVNO I KULTURNO NASLEĐE MANASTIRA STUDENICE – DREVNOST, POSTOJANOST, SAVREMENOST
 
 

DUHOVNO I KULTURNO NASLEĐE MANASTIRA STUDENICE – DREVNOST, POSTOJANOST, SAVREMENOST

Na svečanom otvaranju u Galerji SANU glavnog grada Srbije od 13. DECEMBRA 2019. prisustvovao je predsednik Marketing Koncept grupe i izvršni menadžer Međunarodne platforme Concept International MSc. Stefan Svičević Koncept.

 

Sa zvaničnog sajta prenosimo sadržaj autora – dopisnog člana SANU Miodraga Markovića. Naučno-stručnim projektom/izložbom Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenice – drevnost, postojanost, savremenost, SANU i Manastir Studenica obeležavaju 800 godina autokefalnosti Srpske crkve. Izložba je otvorena 13. decembra, kada je održana i svečana akademija.

Ideja autora izložbe, prof. dr Miodraga Markovića, dopisnog člana SANU, jeste da se, ukrštajući orginalne artefakte i konvecionalne eksponate sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama, kreira interaktivna izložba o manastiru Studenica, uz svesnost da prisustvo srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa u digitalnoj sferi predstavlja jedan od imperativa odgovorne kulturne politike. Izložba se sastoji od više celina, kao što su: Istorija Studenice, Arhitektura Studenice, Likovna umetnost Studenice (Studenički živopis i plastika), Ktitori manastira, Restauracija i rekonstrukcija manastira, Manastirska riznica, Značaj Studenice u kulturnom i identitetskom obrascu srpskog naroda, Vladarska ideologija i kulturna politika Nemanjića na primeru Studenice…

Zahvaljujući upotrebi novih tehnologija, posetioci će biti u mogućnosti da vide rekonstrukcije objekata, istorijskih događaja, trodimenzionalne predstave znamenitih ličnosti koje bi na atraktivan način prenosile najvažnije informacije o manastiru, mapirane i animirane projekcije koje bi uz bogatu edukativnu naraciju oživljavale atmosferu i lepote ovog svetog mesta.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži