Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Čitaoci reporteri Nevena Lepojević: Opera je moj život
 
 

Nevena Lepojević: Opera je moj život

Nevena Lepojević je sopran iz Kragujevca, rođena 13.juna 1984. godine u Kragujevcu. Potiče iz muzičke porodice,a nižu i srednju školu završila je u Kragujevcu, u muzičkoj školi Miloje Milojević.

nevena lepojevic.jpg - 48.51 Kb

Diplomirala je u klasi profesorke Radmile Bakočević 2010. godine u svecanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu i prva je studentkinja koja je u toj sali održala svoj diplomski koncert. Nastupala je u više gradova Srbije; Kragujevac, Aleksinac, Ruma, Niš, Beograd i osvojila brojne nagrade na takmičenjima. U martu i maju ove godine imala je nastupe u Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić u Kragujevcu, sa program ruske romanse, a skoro je imala i koncert u svečanoj sali Prve Gimnazije. Na repertoaru su bile arije i ruske romanse a za kraj koncerta fenomenalna zajednička improvizacija njene koleginice, pijanistkinje Dalide Grmuše, koja je kompozitor tog dela pod nazivom Freedom.

 

 

KO: Potičes iz muzičke porodice. U kojoj meri je to uticalo na tebe da se baviš muzikom?

Nevena: Veoma je uticalo. Moj otac je završio nižu muzičku školu za violinu i svirao je akustičnu i bas gitaru. Kada sam bila mala sa već osam godina počela sam da pevam uz njegovu pratnju na gitari. Veliki uticaj na mene je imala starija sestra koja je završila McMaster u Kanadi, odsek klavir i odrasla sam uz zvuke klasične muzike. Od malena sam osetila da je muzika baš ono što me potpuno ispunjava i gde sebe najviše pronalazim.

KO: Kako je muzika uticala na formiranje tvoje ličnosti?

Nevena: Baš lepo pitanje...Muzika je mnogo uticala na formiranje moje ličnosti. Muzika u meni budi velike emocije, daje veliku energiju i melem je za moju dušu. Svaki moj dan je ispunjen muzikom i pesmom.

ne lepojevic 2.jpg - 43.61 Kb

KO: Koliko jedan solista mora da radi na sebi i kako izgleda jedan tvoj dan kada se spremaš za koncert?

Nevena: Solista mora mnogo da radi na sebi. Pevanje je jedna velika vežba i osim talenta koji je presudan za pevanje neophodan je i veliki rad. Što se tice vežbanja, pevam dva puta dnevno, a pred sam koncert vežbam samo delove koji su najbitniji u programu koji pevam. Trudim se da kada pravim pauzu od pevanja što više odmaram i da se lepo naspavam. Odmor je isto veoma bitan za nas pevače i za naše telo i za naš glas.

KO: Da se ne baviš muzikom,čime bi se bavila?

Nevena: Verovatno poslom koji je isto kreativan i vezan za umetnost..fotografijom.

KO: Koliko je muzika kojom se baviš zastupljena u Srbiji? Opiši nam kulturnu scenu u Srbiji po tvojim rečima?

Nevena: Iskreno, opera je veoma malo zastupljena u Srbiji. Možemo se samo fokusirati na Beograd i Narodno pozorište. Generalno u Srbiji se mogu napraviti lepi koncerti i nastupi ali nesto više i perspektivnije daje inostranstvo. Opera se više u inostransvu sluša i ceni.

KO: Reci nam na čemu trenutno radiš?

Nevena: Trenutno radim Operu Figarova zenidba od Mozarta i pevam sopransku ulogu Suzane iz te opere. Takođe, spremam i arije za audiciju za Narodno pozoriste u Beogradu. Planiram i još koncerata u Srbiji.

KO: Koji su tvoji planovi za kasniji period?

Nevena: Za kasniji period planiram da odem u Milano. Imam ponudu od svoje koleginice operske pevačice koja tamo živi i nastupa i zelimo zajedno da nastupamo. Uvek sam volela da pevam i nastupam kamerno, tako da stoje i ti planovi.

Za kraj, jedna misao koja vodi Nevenu kroz život: Muzika je put koji me vodi...muzika mi snagu daje...muzika je ljubav koja večno traje!

foto:Privatna arhiva

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži