Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo "Podelite hranu koju ne pojedete"
 
 

"Podelite hranu koju ne pojedete"

Svaki Nemac godišnje baci oko 80 kilograma namirnica. Najveći deo toga i dalje je jestiv. Nova internet platforma sada omogućava korisnicima da poklone višak hrane.


Sabine Dojčer uvek ima mnogo hrane za bacanje. Njena deca često jedu van kuće tako da velika količina namirnica propadne. Rešenje je „food sharing“ – deljenje, odnosno poklanjanje hrane.

„Uvek se kupi više nego što je potrebno. Na primer jabuke neću uspeti da iskoristim pre nego što se pokvare jer idem na odmor. Zbog toga mislim da bi trebalo potražiti nekoga ko ih može pojesti“, kaže Sabine za "Dojče Vele".

Namirnice se kupuju stomakom, a ne mozgom

Food-sharing.de je nova internet-platforma koja spaja one koji žele da poklone hranu i one kojima je hrana potrebna. Tu svako može ponuditi hranu koja je još uvek jestiva. Kilogram krušaka ili božićnih kolača. Za Sabinu Dojčer to je način pružanja komšijske pomoći.

Hajke Gramer i njenu decu nije sramota da uzimaju hranu od drugih. „Morate se prilagođavati. Drugi su odlučili da bace hranu, a meni je ta hrana potrebna i uopšte se ne osećam čudno što je uzimam“, kaže Hajke.

Namirnice se često kupuju stomakom umesto mozgom te su frižideri krcati. Bacanje hrane inspirisalo je film „Taste the waste“ ili u prevodu „Okusite otpad“. Na ideju podele hrane došao je reditelj Valentin Turn. On kaže da na posredan način bacanje hrane stvara glad na drugom delu sveta:

„Želeli smo da promenimo svest ljudi. Ako se više pozabavimo kako da drugima prosledimo hranu koja nama nije potrebna, nadamo se da bi smo mogli da utičemo da ljudi počnu više da cene namirnice.“

Akcija – samo početak


Put između onoga koji poklanja hranu i onoga koji je uzima trebalo bi da bude kratak - na taj način „food sharing“ predstavlja i ekološki način razmene hrane. Kod Sabine Šolc ostali su neiskorišćeni marmelada i čokoladni deda mrazovi: „Ova platforma me stimuliše da probam nešto novo i na drugačiji način“

„Food sharing“ neće sprečiti glad u svetu, ali bi mogao da bude početak, nadaju se zagovornici.

 

 

Izvor:

Foto: izreke-citati.com

This content has been locked. You can no longer post any comment.