Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Od otkaza strahuje više od 500 nastavnika
 
 

Od otkaza strahuje više od 500 nastavnika

Više od 200 odeljenja u srednjim školama biće ugašeno jer se u njih upisalo manje od 15 đaka, koliko je zakonski minimum. Najviše odeljenja izgubiće mašinske, poljoprivredne, tekstilne i građevinske škole, a oko 500 nastavnika koji neće imati kome da predaju strahuju od otkaza.

Đacima koji su se upisali na smerove gde odeljenja neće biti otvorena biće ponuđeno da se prebace na drugi smer. Teška situacija u ovim srednjim školama posledica je toga što deca sve manje žele u stručne škole, ali i haosa koji je nastao posle poništavanja male mature zbog krađe testova.

Pošto se bodovao samo školski uspeh, veliki broj odlikaša i vukovaca upisao se u najpopularnije škole gde će biti otvoreno po nekoliko odeljenja preko kvote. Oni nešto slabijeg uspeha pohrlili su uglavnom u gimnazije gde je ostalo mesta pa su stručne škole ostale prazne.

Ne znaju gde će im se dete upisati: Draženka i Draško Ivković

- Taman kada se haos oko male mature stišao i naš sin upisao smer tehničara mašinske energetike, koji je najviše želeo, saznajemo da se odeljenje tog smera neće ni formirati jer ga je upisalo samo 13 đaka - pričaju Draško i Draženka Ivković iz Beograda, dodajući da je ovaj smer prošle godine, kada nije bilo poništavanja male mature, bio popunjen.


Kako navode u Ministarstvu prosvete, u ovakvim slučajevima direktor škole predložiće da se učenici upišu u drugi obrazovni profil istog stepena stručne spreme. Ali veliki broj đaka ne želi da menja smer koji su regularno upisali.
Zbog malo đaka, nastavnici neće imati dovoljno časova.

- U školi vlada panika, celo leto ću provesti iščekujući vest o otkazu. Pristala bih na sve, da se doškolujem ili prekvalifikujem, ali izgleda da ni to nije moguće - priča za “Blic” nastavnica jedne poljoprivredne škole u kojoj nije upisan dovoljan broj đaka.

Nekoliko hiljada prosvetara trebalo bi u septembru da ode u penziju zbog nove zakonske odredbe koja predviđa da se nastavnici penzionišu kad ispune bar jedan uslov, ili 40 godina staža ili 65 godina života. Međutim, ako se nastavnicima škola koje imaju malo đaka ne omogući prekvalifikacija, mnogi neće moći da dođu na mesto penzionisanih kolega.

- Za sada im nije omogućena prekvalifikacija, a do početka školske godine ostalo je samo mesec i po dana. Apelujemo na ministra da i ovoj deci omogući da upišu željenu školu, kao što je omogućeno „vukovcima“ - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.