Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Prva faza projekta energetske efikasnosti u školama
 
 

Prva faza projekta energetske efikasnosti u školama

Osnovnu školu “Moma Stanojlović“ u Kragujevcu danas su posetili predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, KfW banke i lokalne samouprave, u kojoj će ove godine početi realizacija prve faze projekta «Energetska efikasnost u javnim zgradama».

Pored stvaranja boljih uslova za rad, cilj ovog projekta je ušteda energije i manji finansijski troškovi koji se izdvajaju za energente. Sa radovima koje finansira nemačaka razvojna banka (KfW), počeće se u aprilu mesecu i njima je predviđena zamena prozora i vrata, izolacija fasade, najavio je Aleksandar Durković, rukovodilac Jedinice za implementaciju projekta pri ministarstvu, a radi stvaranja boljih uslova za boravak i rad učenika i nastavnog osoblja biće zamenjeni podovi, rekonstruisani mokri čvorovi i uređeni trotoari u školskom dvorištu.

Očekivanja su da će se ovim radovima obezbediti ušteda energije od 30 do 50 procenata, a imajući u vidu da će rekostrukcija početi u aprilu i da je predviđeno da traje tri meseca, učenici će novu školsku godini započeti u obnovljenom školskom objektu, kaže Durković. Vrednost radova u školi “Moma Stanojlović“ koji se finansiraju sredstvima iz kredita KfW banke je 360.000 evra, a finansijsku podršku u uređivanju ove kragujevačke osnovne škole sa blizu 40.000 evra pružiće i lokalna samouprava grada Kragujevca. Ovim sredstvima biće rekonstrisana kuhinja u dnevnom boravku, okrečena cela škola i izhoblovan parket u fiskulturnoj sali.

Član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti Boris Kovačević, zahvalio se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja što je škola u Kragujevcu prva u nizu objekata u kome će se realizovati projekat energetske efikasnosti, i izrazio zadovoljstvo što je nemačka razvojna banka prepoznala potrebu ulaganja u obrazovanje u Srbiji, jer se i mi kao društvo trudimo da obrazovanje izdignemo na jedan viši nivo i da ono ima adekvatan tretman. Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i KfW banke, danas su obišli i srednju TUŠ «Toza Dragović» u kojoj su prema rečima Slađane Radisavljević, pomoćnika gradonačelnika za obrazovanje i nadzor nad investicijama u vanprivrednim delatnostima, neophodni radovi na zameni dela stolarije, uređenju fiskulturne sale i radovi na promeni načina grejanja.

Problem energetske efikasnosti biće rešen i u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, koju sveobuhvatna rekonstrukcija očekuje u 2017. godini.

This content has been locked. You can no longer post any comment.