Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Kulturni centar REX u gostima: Dijalog među dijalozima #2 - Kragujevac
 
 

Kulturni centar REX u gostima: Dijalog među dijalozima #2 - Kragujevac

Cilj ove serije razgovora u organizaciji KC REX je diskutovanje i rasvetljavanje relacija koje se kolokvijalno nazivaju „odnosima između „Srba i Albanaca“ ali svakako obuhvataju mnogo složenije, kako aktuelne političke, tako i istorijske društvene, ekonomske i kulturne odnose i veze bilo u regionu bivše Jugoslavije, na Balkanu, u Evropi i svetu.

 

U kontekstu nedavno pokrenutog Unutrašnjeg političkog dijaloga o Kosovu koji iako teži svojevrsnom konsenzusu propušta da uključi brojne relevantne teme i aktere, ove diskusije bave se istorijom i kompleksnim karakterom aktuelnih političkih stanja, situacija i njihovih postojećih i mogućih tumačenja. Diskusije, koje se neminovno osvrću na „srpsko-albanske odnose“ kroz istoriju da bi ih razumele u savremenom kontekstu, kao povod će koristiti novo izdanje knjige Petrita Imamija „Srbi i Albanci kroz vekove“ koja će kao donacija Fonda za otvoreno društvo biti distribuirana u veliki broj javnih i univerzitetskih biblioteka u Srbiji.

U Kragujevcu će u subotu 24. februara, pre početka diskusije Dijalog među dijalozima #2 Kosovsko pitanje, socijalno i/ili nacionalno pitanje ? koja se održava u Studentskom kulturnom centru, Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ biti uručeno 7 kompleta kapitalnog dela Petrita Imamija u izdanju Samizdata B92 „Srbi i Albanci kroz vekove“, koji su poklon Fondacije za otvoreno društvo Srbija. Komplete će narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ rasporediti po opštinskim bibliotekama u Šumadijskom okrugu, a cilj doniranja više od 250 kompleta knjiga biblioteka širom Srbije jeste da ovaj enciklopedijski poduhvat pomogne u popularizaciji i stimulisanju informisanog unutrašnjeg dijaloga. Na debati koja će potom uslediti u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, pokušaćemo da razmatramo savremene i istorijske odnose između i unutar Srbije, Kosova, Jugoslavije, Evrope i sveta, u svetlu istorije i aktuelnosti ekonomskih i socijalnih politika i kriza, te njihove interakcije sa definisanjima, razumevanjima i istorijama nacionalnog pitanja.

Povod za ovakav tematski fokus je i činjenica da u knjizi Petrita Imamija ima nekoliko važnih citata iz Radničkih novina, koje kao da jedine u svom vremenu, na jasan i dosledan način analiziraju socijalnu, ekonomsku i političku situaciju Kosova, Srbije i Jugoslavije a time i političke krize koje iz nje proizilaze. Drugi važan istorijski izvor može biti analiza parola na demonstracijama na Kosovu 1981. godine od strane Branka Horvata u knjizi “Kosovsko pitanje”, koji je na svetlo dana izneo njihov, u početku dominantno socijalno-politički a ne nacionalni i svakako ne kontrarevolucionarni karakter, kako su demonstracije proskribovane i zadugo tumačene od strane političkog i medijskog aparata post-titoističkih vlasti.

Na kraju, od značaja za temu debate su i štrajkovi rudara Trepče kao i demonstracije pred Skupštinom Jugoslavije 1989. godine, u kojima su kontinuirani socijalni protesti radništva i njima imanentni klasni sukob preusmeravani manevrima vrhova političkog i sindikalnog rukovodstva na nacionalne teme i sukobe. U razgovoru koji će imati formu dijaloga između teorijskih stanovišta i praktičnih iskustava učestvovaće Toma Nikolić (radnički aktivista), Nada Novaković (sociolog), Noa Treister (teoretičarka i aktivistkinja) i Nenad Glišić (kulturni radnik).

Mesto: Studentski kulturni centar Kragujevac

Vreme: subota, 24. februar u 13h

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži