Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Stvaranje najboljih uslova za razvoj prevremeno rođene dece u Kragujevcu
 
 

Stvaranje najboljih uslova za razvoj prevremeno rođene dece u Kragujevcu

U okviru programa saradnje UNICEF-a  i Ministarstva zdravlja, UNICEF je započeo saradnju sa Kliničkim centrom Kragujevac radi poboljšanja uslova za lečenje prevremeno rođene dece u Centru za neonatologiju. U ovom Centru godišnje se leči oko 500 preveremo rođene dece sa područja centralne i zapadne Srbije gde im se pruža visokospecijalizovana neonatološka zaštita.

 

Za dobar ishod u lečenju i dalji razvoj prevremeno rođene dece potrebno je obezbediti uslove koji omogućavaju aktivno uključivanje roditelja u lečenje dece koja su rođena pre vremena, povećanu dostunost majčinog mleka u ishrani, i smanjenje stresa. Zato je UNICEF, zahvaljujući svojim redovnim donatorima, nabavio neophodnu opremu za kontakt deteta i majke „koža na kožu”, stolice za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja, pumpe za izmlazanje majčinog mleka i posude za skladištenje mleka, opremu za pozicioniranje beba, kao i drugu medicnsku opremu. Zahvaljujući dodatnoj obuci u oblasti razvojne neonatalne nege koja se održala 30. i 31. marta, 30 pedijatara neonatologa i pedijatrijskih medicinskih sestara i tehničara iz Centra za neonatologiju u Kragujevcu kroz svakodnevnu praksu unaprediće uslove za podsticanje optimalnog rasta i razvoja prevremeno rođene dece.

Ukupna ulaganja za nabavku opreme i edukaciju zdravstvenih radnika iznose 1.755.860,00 dinara. Tokom 2018. godine UNICEF će, u skladu sa redovnim donacijama i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, dodatno podržati opremanje i obuke na odeljenjima intenzivne neonatološke zdravstvene zaštite širom Srbije.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži