Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Tradicionalna planinarska akcija
 
 

Tradicionalna planinarska akcija

Planinarsko-ekološki klub „GORA“, u subotu, 5. maja 2018. godine organizuje „9. Đurđevdanski pohod na Žeželj i Bešnjaju“, koji će se održati u okviru svečanosti povodom Dana Grada Kragujevca.

 

Staza najkraćim putem povezuje brdo Žeželj (486 mnv) i Bešnjaju (Lisin laz – 613 mnv), u smeru zapad-istok, većim delom šumskim putevima, koji vode po grebenu brda koja se nadovezuju. Akcija „9. Đurđevdanski pohod na Žeželj i Bešnjaju“ ove godine biće organizovana na dve staze. Izbor staze je slobodan i isključivo zavisi od želje svakog pojednica – učesnika i njegove fizičke pripremljenosti:

1. Kratka staza – „Đurđevak“ – (10.5 km i 350 m ukupnog uspona),

2. Srednja staza – „Uživanje“ – (16 km i 600 m ukupnog uspona),

Staze su lagane i primerene su i najmlađim osobama (staza „Đurđevak“), kao i neplaninarima i početnicima u planinarenju. Obe staze polaze iz sela Bukorovac, ispred objekta mesne kancelarije i osnovne škole. Staza „Đurđevak“, vodi putem koroz selo Bukorovac prateći tok reke Osanica, a onda se izdiže na greben kojim se stiže do hrasta i lepog vidikovca ka Kragujevcu. Odatle se kreće brdovitim predelima do sledećeg hrasta zapisa, sve do vrha Žeželj i nekadašnjeg planinarskog doma. Sa Žeželja se spuštamo do vodopada Buk i Ćosićskog izvora sve do restorana „Medna“, na putu Kragujevac-Jagodina. Staza „Uživanje“ vodi uz Vrletnicu do prevoja ispod Lisinog laza, a onda na kratko krećemo ka Đurinoj česmi, gde će biti kraći odmor. Od Đurine česme se vraćamo istom stazom do Lisinog laza, a onda pratimo staze brdovitih predela sve do hrasta vidikovca gde se ova staza spaja sa stazom „Đurđevak“.

Satnica aktivnosti na dan pohoda, subota 5. maj: 8:00 Polazak grupe učesnika autobusom iz centra grada („kod Krsta“) do polazne tačke staze u selu Bukorovac,

8:30 – 8:45 Prijavljivanje učesnika,

9:00 Otvaranje akcije i polazak na stazu,

16:00 – 17:00 Pristizanje sa staze kod restorana „Medna“ u Ždraljici,

17:00 Ručak i osveženje za sve učesnike akcije,

17:30 – 18:30 Podela zahvalnica i zabavni program za učesnike i druženje, 18:30 – 19:00 Polazak organizovanim prevozom iz Ždraljice do Krsta u centru grada.

foto: PEK Gora

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži