Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo REVIJA FILMOVA na letnjoj sceni SKC Kragujevac
 
 

REVIJA FILMOVA na letnjoj sceni SKC Kragujevac

U ponedeljak, 2. jula na Letnjoj sceni SKC-a od 21 čas BELDOKS EHO- REVIJA FILMOVA SA FESTIVALA DOKUMENTARNOG FILMA BELDOKS 2018. Studentski kulturni centar Kragujevac u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldoks, predstaviće kragujevačkoj publici neka od najznačajnijih ostvarenja sa ovogodišnjeg 11. po redu održanog festivala Beldoks. Publika će biti u prilici da tokom nedelju dana u periodu od 2. do 8. jula 2018. na Letnjoj sceni SKC-a pogleda zanimljiv izbor dugometražnih dokumentarnih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima.

 

Sve projekcije počinju u 21 čas. Ulaz za sve projekcije je slobodan. Program filmova za ponedeljak 2. jul 2018:

 

Valdhajmov valcer, Ruth Beckermann, Austrija, 2018, 93’ Film o istini i lažima ili ’alternativnim činjenicama’.,,Waldheim ne, Waldheim ne” uzvikuje gomila u centru Beča 1986. godine. Rut Bekerman bila je jedna od aktivista koji su pokušavali da spreče izbor Kurta Valdhajma i svojom kamerom zabeležila je tadašnje političke događaje. Više od 30 godina kasnije vraća se svojoj arhivi i koristi dodatni mećunarodni televizijski materijal da bi analizirala ovu prelomnu tačku austrijske političke kulture.

Scenario i režija: Ruth Beckermann Montaža: Kurt Hennrich Zvuk: Manuel Grandpierre, Rudi Pototschnig Distribucija: AUSTRIA Filmladen Filmverleih Festivali: Berlin International Film Festival, The winner of the Glashütte Original Documentary Award- Berlin International Film Festival 2018.

 

Nokija- povezivali smo ljude, Arto Koskinen, Finska, 2017, 91’.

Uz pomoć Nokijinih inovacija, Finska je izašla iz depresije i zauzela vodeću poziciju u svetu mobilnih telefona. Godine 2013. Nokija je prodata Majkrosoftu; koje su to odluke dovele do kraja jedne od najuspešnijih tehnoloških kompanija savremenog doba? Priča ispričana iz perspektive inovatora i inženjera koji su radili u industriji mobilnih telefona tokom perioda njenog vrhunca.

Scenario: Arto Koskinen Kamera: Pini Hellstedt F.S.C.

Zvuk: Kimmo Vänttinen

Montaža: Joona Louhivuori

Muzika: Tapani Rinne Producent: Marianne Mäkelä, Jouko Aaltonen

 

U sredu, 4. jula, takođe na letnjoj sceni SKC-a, 21 časNaš novi predsednik, Maxim Pozdorovkin, SAD, Rusija, 2018, 77’.

Sve počinje sa Hilari Klinton i kletvom sibirske princeze mumije… Putovanje u lavirint lažnih vesti, ,,Our new president” je satira o ruskim medijima i njihovom viđenju američke politike. Krećući se između vesti kontrolisanih od strane medija i njihove živopisne reinterpretacije od strane ruskih građana, film opisuje Trampov izbor za predsednika koristeći materijale koje je producirala Putinova propagandna mašina.

Režija: Maxim Pozdorovkin

Producenti: Joe Bender, Maxim Pozdorovkin, Charlotte Cook

Montaža: Maxim Pozdorovkin, Matvey Kulakov

Muzika: Ivan Markovsky

Festivali: Sundance Film Festival, CPH: DOX, Miami Film Festival, True/False Film Festival, Big Sky Documentary Festival, Sundance Film Festival 2018 – Special Jury Award for Editing.

 

Četvrtak, 5.jul, Letnja scena SKC-a, 21 čas Doći će žuti ljudi sa Istoka i piće vodu sa Morave, Tanja Brzaković, Srbija, 2017, 72’ .

Mladi bračni par, radnik u tržnom centru, porodica poljoprivrednika, grupa srednjovečnih žena koje rekreativno plešu, svi migranti iz Kine, žive izolovan život, rastrzani između svojih ambicija za boljom egzistencijom i nemogućnosti da se asimiluju u Srbiji. Kineski predsednik je u trodnevnoj poseti Vladi Srbije, koja se nada ekonomskom procvatu zahvaljujući kineskim investicijama.

Režija, montaža, snimanje zvuka: Tanja Brzaković

Produkcija: Nebojša Miljković

Kamera: Aleksandrija Ajduković

Muzika: Janja Lončar

 

Petak, 6.jul, Letnja scena SKC-a, 21 čas Poslednja avantura Kaktus Bate, Srbija, Hrvatska, 2018, 65’.

Aleksandar Zograf, poznati strip autor, otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata - mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate - malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan.

Režija: Đorđe Marković

Producenti: Ivana Antić, Đorđe Marković

Scenario: Vladimir Simić

Direktor fotografije: Kosta Glušica

Montažer: Davor Bosankić

Muzika: Nenad Marić a.k.a. Kralj Čačka, Marko Marić

Uloge: Milutin Milošević, Tihomir Stanić, Viktor Savi

This content has been locked. You can no longer post any comment.