Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Romi neće u selo, daleko im posao
 
 

Romi neće u selo, daleko im posao

Kragujevac-REFADIJA-mILOS-ignjatovicRomske porodice izbegle sa Kosova već deset godina obitavaju u „kartonskom naselju” pored Lepenice, iako im je kragujevačka uprava više puta nudila da se presele u napuštene seoske kuće.Kragujevac – Desetak kućica od slame, blata i kartonske ambalaže iz kojih, kao po komandi, istrčava mnoštvo bose i zapuštene dece – to je prva slika „kartonskog naselja“ u Kragujevcu, u kome šezdesetak Roma, izbeglih sa Kosova, obitava već deset godina. Iako im je gradska vlast nekoliko puta nudila bolji smeštaj u napuštenim seoskim kućama, oni su odlučili da ostanu na đubrištu pored Lepenice.

Ispod nadvožnjaka južne obilaznice nema ni vode, ni struje, ali za desetak romskih porodica, koje su 1999. godine proterane iz Obilića, svako preseljenje znači gubitak „posla“ i „stabilnih prihoda“.

Idemo po kontejnerima, kupimo karton, gvožđe... To prodajemo, od toga živimo. Nije dobro što su nam nudili. Daleko je to, u selu da živimo – kaže Bekim Beriša, otac četvoro dece.

Preprodaja sekundarnih sirovina i prosjačenje donose im minimalnu zaradu. Deca idu u odrpanoj i prljavoj odeći, pitanje je kako se hrane. Vode nema, pa se kupaju u obližnjem šahtu, odakle uzimaju i vodu za piće, mada nije sigurno da li je ispravna. Struju, takođe, nemaju, a u improvizovanim kućicama, koje bi oduvao malo jači vetar, sijalica zasvetli tek u popodnevnim satima.

Prikačeni smo na banderu. Uveče, kad se upale, imamo svetlo. Niko nas ne dira. I ovi iz elektrodistribucije znaju da krademo struju, ali šta da radimo – priča tridesetogodišnji Bekim.

Njegov rođak Alija Beriša kaže da im je život težak, pogotovo deci koja su često bolesna. Ne zna tačno koliko dece ima u naselju, ali tvrdi da su sva upisana u školu.

Idu u školu kad mogu, kad je lepo vreme. Kad je ovako blatnjavo, kako će. Vidi kakve su im patike. A često su i bolesna. Kako da platim doktora, jer nismo nigde ni upisani – veli Alija, otac petoro dece.

Do sada su samo dve romske porodice prihvatile ponuđeni smeštaj na selu, u kućama koje je gradska vlast otkupila u saradnji sa nevladinom organizacijom „Inter SOS“. Oni koji su odbili da se presele kažu da na selu „nema od čega da se živi“, kao i da im blizina grada pruža „veće mogućnosti za posao“.

I nadležnima u gradskoj upravi jasno je zbog čega je većina romskih porodica iz „kartonskog naselja“ odbila ponuđeno rešenje, ali kažu da će sa prosjačenjem kat-tad morati da se prestane. Slavica Saveljić, članica Gradskog veća zadužena za socijalnu politiku, tvrdi da su lokalna uprava i Komesarijat za izbegla i raseljena lica učinili sve da im obezbede pristojan život.

Prošle godine smo sakupili sedam miliona dinara za raseljavanje Roma iz „kartonskog naselja“, ali svega su dve porodice pristale da se presele u kuće koje smo otkupili. Hteli smo trajno da rešimo njihov problem, uz kuće smo im nudili i plastenike, imali smo nameru da im pomognemo i oko zaposlenja, ali oni, jednostavno, nemaju radne navike. Prethodno su odbili i smeštaj u kolektivnim centrima – kaže naša sagovornica.

Novac koji je grad obezbedio za zbrinjavanje izbeglih romskih porodica još stoji nedirnut na računu lokalne samouprave. Ako se gradnja južne obilaznice nastavi, uklanjanje „kartonskog naselja“ biće neminovno. A da bi se u Kragujevcu izbegle scene koje su pratile raseljavanje Roma ispod beogradske „Gazele“, Saveljićeva kaže da će gradska uprava delovati preventivno i da će svim porodicama još jednom ponuditi preseljenje na seoska domaćinstva.

Poslanik EU: Gore uslove života nisam video

-Sredinom januara prošle godine u poseti Kragujevcu bio je Šveđanin Ule Ludvingston, sindikalni rukovodilac u „Volvou“ i poslanik Socijaldemokratije u Evropskom parlamentu. Tada je obišao i „kartonsko naselje“ pored Lepenice: „Nisam imao sliku o kvalitetu života Roma u Srbiji. Obišao sam Južnu Afriku, Brazil, ali gore uslove nisam video. Preživljavanje od minorne socijalne pomoći u divljim naseljima između đubrišta, bez struje, vode, puteva i sanitarnih čvorova. Deca ne bi trebalo da žive u ovim uslovima“, naglasio je Ludvingston u izjavi za medije.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');