Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Geografski centar Srbije osam kilometara zapadno od Kragujevca
 
 

Geografski centar Srbije osam kilometara zapadno od Kragujevca

38359BEOGRAD - Republički geodetski zavod saopštio je danas da se geografski centar Srbije nalazi na oko osam kilometara zapadno od centra Kragujevca i predložio opštini da to mesto iskoristi za promociju turizma.

Geografski centar Srbije se nalazi na pola puta između mesta Drača i Male Pčelice, precizirano je u saopštenju.

U velikom broju zemalja široj javnosti se kao turistička atrakcija predstavlja posebna tačka države ili čak kontinenta koja je geografski centar. Ona je na kartama obično obeležena obeliskom ili nekim drugim znakom različitih dimenzija i dizajna.

Po najjednostavnijem pristupu, uzima se srednja vrednost iz maksimalne i minimalne vrednosti geografske širine i geografske dužine. Smatra se, međutim, da je pravilan pristup onaj kod koga se određuje tačka težišta konture koja predstavlja državnu granicu teritorije.

Pošto je ta granica po pravilu nepravilnog oblika i obično na nekim delovima prati tok reke, vrhova planina i slično, koriste se razrađene formule kojima se iz niza koordinata kojima je opisana državna granica dobijaju koordinate težišta.

Za teritoriju Srbije korišćena je datoteka o državnoj granici digitalizovanoj sa topografske karte 1:100.000 koja sadrži 6.677 tačaka i koja dobro opisuje položaj granice za tu razmeru, navedeno je u saopštenju.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Kurir

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži