Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Prekršioci u kadru
 
 

Prekršioci u kadru

kameraPolicija će, od 1. juna, koristiti snimke kao dokazne materijale protiv vozača koji krše saobraćajne propise. Snimci će, uz kaznu, stizati na kućnu adresu. Cilj je da se spreči nemarno ponašanje vozača u gradskim sredinama.

Kažnjavanje za prekršaje u saobraćaju na osnovu sistema za automatsko prepoznavanje tablica počeće od 1. juna. Ova, dugo najavljivana akcija, koja je, na primer, u Velikoj Britaniji za godinu dana prepolovila broj saobraćajnih udesa u naseljima, treba da spreči bahato ponašanje vozača u gradskim sredinama.  Na konferenciji u Beogradu, posvećenoj deceniji bezbednosti saobraćaja u svetu, prikazani su video-zapisi sa naših ulica - čitave kolone automobila prolaze na crveno svetlo, vozači, ne poštujući pravo prvenstva, gaze pešake.

Sve je to pokazalo dvomesečno snimanje MUP-ovim kamerama postavljenim na ulicama većine gradova u Srbiji. 

Rešeno je i pravno pitanje kažnjavanja vozača. Na prijavama su četiri fotografije, od kojih je jedna uveličana registarska tablica.

"Mi smo spremni da krenemo sa kažnjavanjem, ali imamo još tehničkih nedostataka, koje Uprava za informacione tehnologije treba da doradi. od 1. juna ćemo krenuti sa kažnjavanjem", rekao je načelnik saobraćajne policije Srbije Dragiša Simić.

"Dobri rezultati prošle godine, 180 poginulih manje, ne treba da nas uspavaju", kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Policija će posebnu pažnju posvetiti bahatim vozačima i njihovom isključivanju iz saobraćaja.

Stojadin Jovanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da je 180 spasenih osoba ogroman rezultat, što predstavlja obavezu i za Agenciju, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu saobraćajne policije.

Iz Svetske zdravstvene oragnizacije stigle su i prve pohvale - da se u Srbiji za dve godine, donošenjem novog zakona i medijskim akcijama, učinilo mnogo više nego u mnogo razvijenijim zemljama.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.