Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Matura po džepu
 
 

Matura po džepu

dinarUprkos krizi i ove godine mature se proslavljaju u restoranima, a obeležiće ih svečane haljine i odela. Kada se maturskoj večeri dodaju troškovi ekskurzija, pripreme za maturski ispit i prijemni na fakultete "udarac" na porodični budžet iznosi i do 1.000 evra.

Bez obzira na krizu, i ove godine mature se proslavljaju u restoranima, a obeležiće ih svečane haljine i odela. Razlike između proslava male i velike mature već odavno nema, izdaci su podjednaki. Roditelji kažu da troškovi daleko premašuju polovinu prosečne plate. Za to veče kupuje se sve novo od glave do pete i kod mladića i kod devojaka. U strahu da se neće ispratiti svi modni trendovi, potrošiće se previše, priznaju neki maturanti.

Solarijum je jako in, prskanje je in, štikle, veštačke trepavice, profesionalni šminkeri, kažu anketirani učenici Prve gimnazije.

I u svetu maturanti proslavljaju svoj ulazak u svet odraslih, ali se proslave razlikuju od naših.

Jasna Stojković iz Francuskog instituta kaže da je u Francuskoj u suštini potpuno drugačije.

"Mladi su toliko pod tenzijom i onda kada dobiju rezultate oni kreću da slave onako kako su obučeni. Znači nema nikakavog glamura, pripreme", kaže Stojkovićeva.

Godine krize i grčevito spajanje kraja s krajem učinili su većom želju za raskoši- objašnjavaju stručnjaci. Roditelji su se, kao i njihova deca upleli u mrežu potrošačkog društva.

Kulturolog Katarina Šmakić kaže da je takva klima da se u svestima roditelja konstruiše slika o tome da je luskuznost tih potrošačkih dobara neophodna da bi se zadovoljili određeni vrednosni sistemi uspešnog roditelja.

"Pokušavaju da svojoj deci daju maksimalno a to maksimalno nije uslovljeno kulturom življenja i vaspitanjem koju su oni stekli od svojih roditeljima nego upravo masovnim komunikacijama koje nameću takav sistem vrednosti", kaže Šmakićeva.

Međutim, iluzija bogatog života kratko traje. Troškovi oko proslave velikih i malih maturanata, nisu jedini. Tu su ekskurzija, pripreme za maturski ispit i prijemni na fakultete. Kada sve sve sabere udarac na porodični budžet bude i do 1.000 evra.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.