Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Prijemni ispiti i do sedam hiljada dinara
 
 

Prijemni ispiti i do sedam hiljada dinara

pmf_kragujevacZavršetak školske godine za neke znači početak raspusta, dok za one koji žele da nastave sopstveno usavršavanje znači početak priprema za fakultet. Pored neophodnih ličnih dokumenata, znanja i samopouzdanja, budući studenti da bi polagali prijemni ispit moraće i finansijski da se opreme sa minimum nekoliko hiljada dinara.

Univerzitet u Kragujevcu u svom sastavu ima 12 fakulteta, u pet gradova, a cene prijemnih ispita određuje svaka od ovih visokoškolskih ustanova  u skladu sa sopstvenom politikom, tako da one varijaju od 2,5 do sedam hiljada dinara.

Najmanje novca za polaganje prijemnog ispita potrebno je izdvojiti za Agronomski fakultet u Čačku i Mašinski u Kraljevu, po 2.500 dinara.

Slede Mašinski u Kragujevcu sa 3.000, novootvoreni Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji sa 4.000, Pravni sa 4.500 i Prirodno matematički sa 5.000 dinara. Prijemni ispit na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu košta, takođe, 5.000 dinara.

Pravo na polaganje testa za upis u prvu godinu studija na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i Učiteljskom u Jagodini ostvaruje se uplatom u iznosu od 6.000 dinara, a isto toliko potrebno je izdvojiti i za filološki odsek kragujevačkog Filuma.

Učiteljski fakultet u Užicu je među najskupljima, sa cenom od 6.500 dinara, a skuplji od njega je samo prijemni na odsecima muzike i umetnosti na Filumu, koji košta 7.000 dinara.

To, naravno, nije sve, pošto one koji budu dovoljno vešti i ostvare pravo na upis, očekuje nova dažbina od hiljadu do dve, na ime upisa u prvu godinu studija, koja se na pojedinim fakultetima naplaćuje nezavisno od školarine.

Dobra vest za buduće kragujevačke brucoše je činjenica da nijedan fakultet u sastavu Univerziteta u Kragujevcu nije povećao cenu samih studija, a neki su je čak i umanjili. Pojedini fakulteti organizuju i besplatnu pripremnu nastavu.

Rok za prijavljivanje kandidata u prvom roku određuje se na republičkom nivou, a ceo proces, od prijave do upisa, mora da bude završen najkasnije do 18. jula 2011.

Na Univerzitetu u Kragujevcu prijavljivanje je moguće, u zavisnosti od samog fakulteta, u periodu od 20. do 24. juna, dok će se ispiti održavati 28, 29. i 30. juna, nakon čega sledi objavljivanje rang lista postignutih rezultata.

Izvor: SumadijaPress

This content has been locked. You can no longer post any comment.