Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo U Srbiji od sutra moguća prenosivost mobilnog broja
 
 

U Srbiji od sutra moguća prenosivost mobilnog broja

mobilniSva tri domaća mobilna operatera, Telekom Srbije, Vip mobajl (Mobile) i Telenor, omogućiće od sutra prenošenje telefonskog broja iz jedne mreže u drugu. Prema podacima Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel), tri srpska operatera mobilne telefonije zajedno imaju više od 10 miliona izdatih brojeva. 

Telekomova Mobilna telefonija Srbije (MTS) najavila je da će prelazak u tu mrežu naplaćivati simbolično samo jedan dinar, umesto 200 dinara koliko je predviđeno pravilnikom Ratela. Direktor Telekoma Srbije za komercijalne poslove Vladimir Lučić je rekao da očekuju dolazak novih korisnika u najveću domaću mobilnu mrežu, koja sada ima 5,5 miliona korisnika. Lučić je istakao da će budućim korisnicima MTS omogućiti jednostavan i lak prelazak u tu mrežu, navodeći da će zahtev moći da podnesu u jednoj od 120 poslovnica u celoj Srbiji ili preko interneta www.mts.telekom.rs Kako ističu u Vip mobajlu, prenosivost broja mobilnog telefona donosi korisnicima bolji kvalitet usluge i pravi je pokretač konkurentnosti na svim tržištima na kojima se uvede."Iako će procedura prenosa broja u Srbiji trajati par dana, želimo da naglasimo da za to vreme korisnici neće trpeti bilo kakav prekid usluge", kažu u tom mobilnom operateru. U Vipu navode da se više informacija o usluzi tog operatera i prenosa broja može dobit na svakom Vipovom prodajnom mestu u gradovima Srbije ili pozivanjem Korisnickog servisa na broj 0601234. Prema Pravilniku Ratela o prenosivosti broja u mobilnim telekomunikacionim mrežama, koji je objavljen u novom Službenom glasniku, firme i građani moći će da zadrže kompletan broj. Korisnici će za prenos broja plaćati naknadu od 200 dinara novom operateru, a postupak može da traje oko četiri dana. Zahtev za prenos broja podnosi se operateru u čiju mrežu korisnik želi da pređe. Zatim se u roku do dva dana proverava da li su ispunjeni uslovi za prenos broja. Ratel je predvideo da, ukoliko su uslovi ispunjeni i prihvaćen prenos broja, taj postupak se mora obaviti u roku kraćem od dva radna dana.

Prvi dan se računa ako se zahtev podnese do 14.00, a ako se podnese posle rok počinje da teče od narednog dana. Prenošenje broja može da se odbije ukoliko je zahtev netačan ili nepotpun, ukoliko pripejd korisnik nije registrovan ili se tražiprenos broja iz vezane serije ili korisničke grupe. Navodi se da se ne mogu preneti ni brojevi za koje se utvrdi da su ukradeni, nepostojeći i privremeno ili trajno isključeni iz mreže davaoca broja. Prenos broja može da se odbije u slučaju da je korisnik manje od tri meseca u mreži davaoca, kao i u slučaju neplaćenih dugovanja iz pripejd ugovora. Usluga prenosivosti mobilnih brojeva u Srbiji počeće da funciniše posle nekoliko odlaganja, a pravilnikom Ratela bilo je predviđeno da počne 1. januara 2011. godine.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.