Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo U kafanu po PDV
 
 

U kafanu po PDV

kafanaZbog smanjenja prihoda od PDV-a u budžetu, Poreska uprava pojačala kontrolu rada trgovinskih i ugostiteljskih objekata. Manje novca u budžetu nije posledica neizmirivanja obaveza, već slabijeg prometa, smatraju u Uniji poslodavaca.

Ugostitelji širom Srbije ovih dana, osim redovnih gostiju, moraće da usluže i finansijske inspektore, jer je u toku pojačana kontrola, najpre, plaćanja PDV-a.  Smanjenje novca u budžetu, kažu u Uniji poslodavaca, nije posledica neizmirivanja obaveza, već slabijeg prometa. Za proteklih nekoliko meseci, anketa među ugostiteljima pokazala je da veliki broj ugostitelja mora da podmićuje inspektore, da bi izbegli učestale kontrole.

Prvi na meti kontrolora su beogradski ugostitelji, a potom i oni iz drugih gradova. Oni kažu da za inspektore nikada nije vreme, naročito ne leti.

"Za ovo doba, sigurno je da je promet najmanje za 40 odsto smanjen, u odnosu na protekle mesece. Mislim da takva akcija neće dati efekte. Bilo bi možda pametnije da je to septembar ili oktobar", kaže Nikola Dimitrijević iz restorana "Franš".

U Uniji poslodavaca, na svaka četiri meseca prave ankete o finansijskim tokovima velikog broja ugostitelja.

"Došli smo do rezultata da praktično svaki drugi ugostiteljski objekat nekako mora da fino ugosti inspektora i da ima jedan poseban tretman, jer u suprotnom, na svakih deset dana dolazi inspekcija i mnogo se više kontrolišu oni lokali gde ugostitelji odbiju inspekciju", kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

Smatraju da je kontrola legitimna, ali da su naše inspekcijske službe zastarele i da i dalje rade kao osamdesetih.

Dragoljub Rajić kaže da inspekcijske kontrole u Srbiji traju od 15 do 30 dana, u nekim slučajevima i preko sto dana. "To stvara problem i kod malih, ali i u velikim kompanijama, pa imate milionski pad prometa u danima kad se vrši inspekcijska kontrola".

"Imamo brdo propisa koji nas obavezuju da radimo besmislene stvari, popise šanka, hrane, nekih stvari koji nikome nisu potrebne, a kamoli državi. Propisi su tako sitničavi, besmisleni, razlika u pazaru od 50 dinara, čak i od 50 para, vuče kaznu od deset, petnaest dana zatvaranja", priča Dimitrijević iz "Franša".

Poreska uprava, s druge strane, tvrdi da se propisi moraju poštovati. Dragan Agatunović iz Poreske uprave smatra da sve kontrole traju koliko treba, i ako bilo ko ima neka saznanja o prekoračenju ovlašćenja inspektora, može uputiti prijavu, pa će se preduzeti određene mere.

Kazne za neizdavanje fiskalnih računa propisane su zakonom o fiskalnim kasama. U Uniji poslodavaca predlažu da se za prve prekršaje ugostitelji simbolično kažnjavaju, ali da za ponovljeni u roku od tri godine kazne budu visoke.

U Srbiji je ove godine zatvoreno 765 objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.