Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Dogovor studenata i ministarstva?
 
 

Dogovor studenata i ministarstva?

studentiPostignut dogovor o delimičnom finansiranju studenata koji su ostvarili uslov od 48 ESPB bodova za upis naredne godine studija, a nisu na budžetu. U pregovorima sa ministarstvom nisu učestvovali članovi plenuma koji blokiraju Filozofski i Filološki fakultet.

Studentska konferencija univerziteta Srbije i Studentski parlament Univerziteta u Beogradu pozitivno su odgovorili na predlog Ministarstva prosvete o delimičnom finansiranju studenata koji su ostvarili uslov od 48 ESPB bodova za upis, a nisu na budžetu. Predstavnici studenata očekuju da Ministarstvo obezbedi adekvatno sprovođenje dogovora koji je postignut sa ministrom prosvete i nauke Žarkom Obradovićem 21. oktobra, navodi se u saopštenju Studentske konferencije.

Studenti upozoravaju da će, ako dogovor ne bude sproveden, pozvati svoje kolege na organizovane proteste do potpunog ispunjenja postignutog dogovora.

Ministarstvo prosvete na sastanku prošlog petka predložilo je model po kojem bi svi studenti koji su osvojili 60 bodova bili oslobođeni plaćanja školarine, oni od 54 do 59 bodova najmanje 70 odsto, a studenti sa 48 do 53 bodova oko 50 odsto školarine, podsetio je predsednik Studentske konferencije Miša Živić.

"Zahtevi studenata koji danima blokiraju Filološki i Filozofski fakultet u Beogradu rešeni su tim dogovorom, a pošto su na ova dva fakulteta svi studenti koji imaju 48 bodova oslobođeni školarine, nije mi jasno zašto i dalje protestuju", rekao je Živić juče Tanjugu.

Prema njegovim rečima, zahtev studenata, da od ove godine i ubuduće 48 ESPB bodova za upis u sledeću godinu bude dovoljno za budžetsko finansiranje, ne rešava se preko noći.

"Zato i zahtevamo da studenti budu uključeni u donošenje Strategije o obrazovanju i nadamo se da ćemo problem ovih bodova uspeti da rešimo na proleće izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju", smatra Živić.

Članovi plenuma od 20. oktobra blokiraju rad Filozofskog i Filološkog fakulteta, a njihovi zahtevi su odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje plaćanja školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova, a nisu na budžetu, kao i izradu strategije za promenu načina finansiranja visokog obrazovanja.

Plenum koji čini grupa studenata ta dva fakulteta nije učestvovao na razgovorima s ministrom prosvete 21. oktobra.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.