Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Bez smanjenja plata u zdravstvu
 
 

Bez smanjenja plata u zdravstvu

zoran-stankovic-wSmanjenja plata zdravstvenih radnika neće biti, dogovoreno na sastanku ministra Zorana Stankovića i sindikata zaposlenih u zdravstvu. Ministar zdravlja Zoran Stanković dogovorio je sa sindikatima zaposlenih u zdravstvu Srbije da smanjenja plata u primarnoj zdrastvenoj zaštiti neće biti.

Stanković je, posle sastanka s predstavnicima reprezentativnih sindikata, rekao da priča o smanjenju plata "ne stoji", a novim zakonom će se urediti da zarada može biti smanjena samo onima koji ne ispune normu, i to do 10 odsto.

"Licima koja ispune normu neće biti smanjena plata", rekao je Stanković i dodao da je dogovoreno da novi zakon počne da se primenjuje od 1. jula naredne godine.

Jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu, kako je naveo Stanković, biće isplaćene u novembru, nagrade za 2011. u januaru naredne godine, a za 2012. onako kako je planom i predviđeno.

Na sastanku ministra sa sindikatima bilo je reči i o nepoštovanju kolektivnih ugovora od strane direktora zdravstvenih institucija. "Direktorima koji ne budu potpisali kolektivne ugovore sa pojedincima neće se isplaćivati nadležnosti za plate", rekao je Stanković.

Ministar je dodao da je s predstavnicima sindikata razgovarao i o povećanju njihovih plata. Prema njegovim rečima, plate zaposlenih u zdravstvu su na sedmom ili osmom mestu u državnom sistemu, što je, kako je ocenio, nedopustivo.

Ministar je naveo da je na sastanku bilo reči i o sukobima u Kliničkom centru u Nišu, štrajkovima u zavodima za javno zdravlje u Kragujevcu i Knjaževcu.

Generalni sekretar Sindikata sestara i tehničara Srbije Dragica Dašić potvrdila je da je dogovoreno da se lični dohoci u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće umanjivati i navela da će ministar pokušati da se sa biroa zaposli još lekara i medicinskih sestara.

Prema njenim rečima, za dvadesetak dana predstavnici sindikata razgovaraće sa ministrom i o povećanju ličnog dohotka.

Predsednik granskog Sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" Zoran Ilić istakao je da je razgovor sa ministrom bio konstruktivan i dodao da će pregovori s Ministarstvom o povećanju zarada, predviđenim kolektivnim ugovorima, biti nastavljeni.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.