Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Poziv na vakcinaciju
 
 

Poziv na vakcinaciju

vakcinaBroj građana koji se vakcinišu protiv sezonskog gripa iz godine u godinu opada. Ministarstvo zdravlja i SZO pozvali građane, a pre svih rizične grupe, da se vakcinišu, jer samo tako mogu da spreče eventulane komplikacije koje grip može da izazove. Sumnja da je bilo pandemije novog gripa, navodne zloupotrebe pri nabavci vakcine, hapšenja, i pre svega ono što su građani čuli o gripu AH1N1, prouzrokovalo je i da broj onih koji se vakcinišu protiv sezonskog gripa iz godine u godinu opada.

Iz Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije pozvali su građane, a pre svih rizične grupe, da se vakcinišu jer samo tako mogu da spreče eventulane komplikacije koje grip može da izazove.

Srbija je i ove godine nabavila skoro 352.000 doza trovalentne vakcine protiv sezonskog gripa, koja u sebi sadrži kombinaciju virusa AH1N1, A H3N2 i virus grupe B, i ne sadrži pojačivač skvalen.

Vakcina je besplatna, a preporučuje se osobama izloženim povećanom riziku od infekcije, zaposlenima u javnim službama a pre svih rizičnim grupama i osobama starijim od 65 godina.

"To su osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima uključujući i šećernu bolest" rekla je Elizabet Paunović iz Ministarstva zdravlja.

Ipak, interesovanje građana koji žele da prime vakcinu protiv sezonskog gripa iz godine u godinu opada.

U domovima zdravlja i zavodima za javno zdravlje i ove sezone rukav su zavrnuli oni koji se redovno vakcinišu- hronični bolesnici, kod kojih grip može da izazove ozbiljne komplikacije.

A konferenciju na kojoj su nadležni apelovali na građane da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer se sa njim ne treba šaliti, novinari su iskoristili da predstvanicima Svetske zdravstvene organizacije postave pitanja o tome koliko je vakcina protiv tzv. pandemijskog gripa bila pouzdana i da li je pojačivač skvalen opasan po zdravlje.

Dina fajfer iz SZO rekla je da je skvalen ulje koje nastaje prirodnim putem, može da se nađe u biljkama, kod životinja, a proizvode ga i ljudi.

"Skvalen se dodaje zbog osoba koje ne reaguju adekvatno na vakcinaciju ili ne stiču očekivani imunitet. Nema saznanja da skvalen izaziva bilo kakve nuspojave posle vakcinacije", navela je Dina Fajfer.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da svake godine na severnoj hemisferi od gripa oboli pet do 15 odsto stanovništva.

Dok većini inficiranih nije potrebno lečenje, godišnje kod tri do pet miliona ljudi grip, uz neko hronično oboljenje, dovede do ozbiljnih komplikacija, hopsitalizacije ili čak smrtnog ishoda.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.