Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Više mesta za studente na budžetu
 
 

Više mesta za studente na budžetu

univerzitetU narednoj školskoj godini država će finansirati školovanje 36.233 studenta, što je povećanje za 3,2 odsto u odnosu na prošlu godinu. Budući brucoši mogu da računaju na 21.572 budžetska mesta na fakultetima. Čak 6.975 mesta rezervisano je za budžetlije u visokim strukovnim školama, dok će na nivou master studija biti finansirano školovanje 7.686 studenata.

Ove godine o trošku države školovaće se neznatno više brucoša nego lane. Kvote za osnovne studije na fakultetima povećane su za 1,77 odsto, dok su na strukovnim studijama veće za 1,56 odsto.

"Koliko će se doktoranata školovati o trošku države, ostavljeno je da vlada odluči na jesen", rekao je prof. Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke, i dodao da je u određivanju ovogodišnjih kvota uključena i NSZ kako bi se uskladili predlozi kvota fakulteta sa potrebama tržišta rada.

Šest fakulteta Univerziteta u Beogradu tražilo je povećanje školarine. Iz Ministarstva prosvete poručuju da su ostali pri stavu da povećanja neće biti.

Upisna trka na fakultetima počinje za manje od mesec dana. Na većini univerziteta prvi upisni rok počinje 20. juna i trajaće do 12. jula, dok je za drugi rezervisan termin od 3. do 17. septembra.

Prijava kandidata trajaće tri dana od 20. do 22. juna, dok je polaganje prijemnog zakazano od 25. do 27. juna.

Kandidatima su ostavljena dva dana za žalbe i to 29. i 30. jun, dok je 2. jul planiran za objavljivanje konačne rang-liste.

Upis na fakultete trajaće od 4. do 12. jula, dok će 13. jula biti objavljena slobodna mesta za drugi krug.

U drugom upisnom roku, 3. i 4. septembar rezervisani su za prijavu kandidata.
Polaganje prijemnog ispita biće od 5. do 7. septembra, a objavljivanje konačne rang-liste 12. septembra.

Izvor: RTK

This content has been locked. You can no longer post any comment.