Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Zastava kamioni planira proizvodnju više od 350 vozila
 
 

Zastava kamioni planira proizvodnju više od 350 vozila

zastava_kamioniKRAGUJEVAC- Fabrika za proizvodnju i promet privrednih vozila "Zastava kamioni" u 2011. godini planira proizvodnju više od 350 vozila, rečeno je u Samostalnom sindikatu "Zastava kamioni".

Predsednik Sindikata Goran Miletić rekao je da će to biti više nego u poslednje dve godine zajedno, podsećajući da su u 2010. godini proizvedena 152 vozila, što je bilo povećanje od oko 15 odsto u odnosu na 2009. godinu.

Radi se o najpopularnijim vozilima iz proizvodnog programa fabrike - "rivalu" i "zeti".

- U prva tri meseca ove godine imamo trend koji nije zabeležen još od 2000. godine i u zahvatu je oko 100 vozila.

To je rezultat primene Uredbe Vlade Srbije o subvencionisanoj kupovini vozila sa popustom od 20 odsto, rekao je Miletić.

On je, međutim, dodao da kapaciteti fabrike nisu do kraja uposleni zbog smanjene mogućnosti nabavke motora na italijanskom tržištu, pa se taj problem rešava kupovinom na drugim destinacijama.

Miletić je dodao da se u fabrici radi i na razvoju prototipa vojnog vozila sa potpuno novom kabinom i "Cumins" motorom, što treba da otvori vrata i za veliki posao za Vojsku Srbije. Prema njegovim rečima, očekuje se ugovor s Vojskom Srbije koji bi predvideo isporuku 1.400 neborbenih vozila iz postojećeg programa fabrike, kao i novog vojnog vozila na čijem se razvoju radi.

- Tu šansu koja nam se ukazuje nakon 70 godina od nastanka "Zastava kamiona" nikako ne smemo ispustiti, jer bismo time obezbedili potpunu uposlenost proizvodnih kapaciteta, ocenio je Miletić.

U fabrici "Zastava kamioni" u restrukturiranju zaposleno je 737 radnika, a u ovoj godini trebalo bi da bude otvoren novi poziv za socijalni program za dobrovoljni odlazak oko 80 radnika.

Za privatizaciju fabrike, kako je rekao Miletić, još nema ozbiljnog strateškog partnera, mada je želja da to bude italijanski "Iveko" s kojim kragujevačka fabrika ima dugogodišnju poslovnu saradnju.

Izvor: Glas javnosti

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');