Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Novi modeli osvajaju tržište
 
 

Novi modeli osvajaju tržište

fiat_idea_2008_aaTržište automobila u svetu doživelo procvat u 2010. godini, što se predviđa i za ovu. Za februar 2012. godine u Kragujevcu najavljena montaža modela "lanča muza" i "fijat idea". "Mercedes" otvara dve nove fabrike u Nemačkoj. Be-Em-Ve priprema vozilo čiji je pogon sto odsto električni.

Prošle godine prodato je 12 miliona automobila više nego 2009. godine. Nemci nemaju problema da plasiraju automobile na tržište, ali prodaja opada u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji.

"Fijat" beleži pad prodaje od 30 odsto na evropskom tržištu, ali američki koncern "Krajsler" od skora deo "Fijata" prodaje u Americi bolje nego prethodnih godina. 

RTS nezvanično saznaje da će novi model, iako u manjem obimu, biti sklapan od februara 2012. godine.

Od aprila prestaje proizvodnja "punta" u Kragujevcu, a potom će se šest meseci pripremati proizvodnja nova dva modela, "lanča muza" i "fijat idea". To će biti potpuno novi modeli i proizvodiće se u Kragujevcu u seriji od 50.000 do 70.000 primeraka godišnje.

Posle razlaza sa "Krajslerom", "Mercedes" je ove godine u januaru prodao 30 odsto više automobila nego lane. Najtraženiji su najluksuzniji modeli.

"Zahvaljujući povećanoj potražnji Mercedes će ove godine otvoriti dve nove fabrike u Nemačkoj, gde ćemo kroz program Vlade zaposliti oko 15.000 radnika. Najveće operacije su nam usmerene na kinesko tržište", kaže Andrejas Binder iz "Mercedes Benca".

Sa tri litra benzina 800 kilometara 

U Be-Em-Veu će 2013. godine izbaciti novu seriju automobila nazvanu "i", što u prevodu znači električni, inteligentni i informacioni Be-Em-Ve "i" za 21. vek.

"Pripremamo automobil koji će sa svega tri litra benzina moći da pređe skoro 800 kilometara, čiji je pogon sto odsto električni, po gradu vozi na elektriku, a van grada koristi mali motor kao agregat", kaže Hofrman Šekler iz Be-Em-Vea.

Stručnjaci procenjuju da će 2011. godine biti proizvedeno i prodato čak osam miliona automobila više i da će svaki treći automobil 2015. godine u Evropi biti na hibridni ili električni pogon.

Dogodine, francuska vlada u svim većim gradovima obezbediće punktove gde će se elektromobili besplatno puniti i parkirati.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži