Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac "Srpski fića" kreće na vreme, uprkos slaboj prodaji u SAD
 
 

"Srpski fića" kreće na vreme, uprkos slaboj prodaji u SAD

500lPočetak proizvodnje novog „fijata 500L“ zakazanog za početak jula neće kasniti, poručuju za „Blic“ iz kompanije „Fijat automobili Srbija“. Ipak, nije izvesno da li će fabrika iz Srbije uspeti da izveze dovoljnu količinu automobila koja bi zadovoljila apetite italijanskog giganta, što je podgrevalo priče o kašnjenju proizvodnje. Inače, model „fijat 500“ je u Americi tokom 2011. umesto planiranih 50.000 prodala samo 19.769 automobila.

Početak proizvodnje dolazi u prilično nepovoljnom trenutku, kada prodaja novih automobila na evropskim tržištima opada, a upravo je tržište Evropske unije prva destinacija na koju bi novi model trebalo da se izvozi do kraja ove godine.

„Fijat“ je za godinu dana u Evropi zabeležio pad prodaje od 12,1 odsto, pokazuju podaci Evropske Asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Zbog pada tražnje u Evropi, ova kompanija odlučila je da revidira ovogodišnji plan investicija sa 7,5 na 7 milijardi evra, smanjujući isključivo ulaganja u proizvodnju u evropskim zemljama.

- Investicija „Fijata“ je započela 2008. godine i ceo investicioni ciklus je zatvoren sa ovom godinom, tako da se tih 500 miliona ne odnosi na projekat u Srbiji jer je ta fabrika operativna i proizvodnja će sigurno početi u julu - kaže za „Blic“ ministar ekonomije Nebojša Ćirić i dodaje da je dogovoreno da do kraja godine izvoz ide u EU, a od 1. januara 2013. u Ameriku.

Ipak „Fijat“ se prošle godine nije proslavio u Americi. Model „fijat 500“ je u Americi tokom 2011. umesto planiranih 50.000 prodala samo 19.769 automobila.

Sam Serđo Markjone je priznao da su bili prilično naivni u prognozma za to tržište, pa ne bi trebalo da čudi ako budu obazriviji u slučaju kalkulacije izvoza iz Kragujevca novog modela.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');