Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Živimo da Janko potrči za loptom!
 
 

Živimo da Janko potrči za loptom!

mali jankoJanko, mlađi sin Saše i Svetlane Stefanović, ima četiri godine. Na opasku da je sladak kao med, dečačić smeđe kosice i prozračnih plavih očiju stidljivo se nasmešio. „Hvala“ ne može da kaže, kao ni bilo koju drugu reč. Ne može ni da sedi, ni hoda, niti glavicu da uspravi... Usled komplikacija na rođenju i nedostatka kiseonika, oboleo je od najtežeg oblika epilepsije - Vestovog sindroma. Mališan preživljava i po 120 epileptičnih napada dnevno!

- Ko to nije doživeo, ni u najcrnjim mislima ne može da zamisli. To je pakao, ali borimo se kako znamo sa ovim strahotama i uspećemo - odlučna je Jankova mama Svetlana.

Nadu da će doći dan kada će Janko, poput ostale dece, potrčati za loptom pruža im jedna klinika u Beču, u kojoj se deci transplantiraju matične ćelije iz karlične kosti, ali...

- Jedan tretman košta oko 9.500 evra, a Janku su potrebna bar četiri. Međutim, nijedan državni fond u Srbiji ne daje ni dinar za to. Lek kupujemo sami, a desetodnevna doza košta 5.000 dinara. Janko čak ne može da dobije ni banjsko lečenje. Tobože, Vestov sindrom nije u šifrarniku bolesti zbog kojih se ide na rehabilitaciju! Ali zato su iz budžeta dati milioni evra za predizbornu kampanju, para ima i za organizaciju Parade ponosa - kaže otac Saša.

Račun za pomoć

Novac za Jankovo lečenje ljudi iz Srbije mogu da uplate na račun 340-87002790-33 u Erste banci a. d. Novi Sad.

Pomogli i rokeri i đaci

Država je zatajila, ali nisu građani. Kragujevački rokeri održali su humanitarni koncert, pomogli su i gradska uprava i pojedinci, a posebno vredan pažnje je gest đaka II-8 odeljenja Medicinske škole „Sestre Ninković“ koji su osmislili predstavu na osnovu koje su prikupili  2.000 evra.

Izvor: Kurir-info

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');