Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevački "Aerodrom" spasen treći put
 
 

Kragujevački "Aerodrom" spasen treći put

protesti aerodromPreduzeće za izgradnju grada Kragujevca ponudilo je u zakup na 99 godina građevinsko zemljište u javnoj svojini na 11 lokacija, uključujući i neke u naselju "Aerodrom", ali su se stanovnici tog naselja organizovali u želji da spreče izgradnju za koju tvrde da je nelegalna. U ponedeljak su geometri treći put pokušali da premere parcelu na "Aerodromu", ali bez uspeha, piše Šumadijapress.

Iako je s početka delovalo da su nespremni za ovaj dolazak, "Aerodromci" su se, uz pomoć interneta, telefona i društvenih mreža, vrlo brzo okupili ispred zgrada. Uz zvuke pištaljki, glasno skandiranje i protestne povike, sprečili su geometre da obave premeravanje parcele.

Službenici Geološkog fakulteta iz Niša, angažovani od strane investitora iz Ćuprije, koji je od Grada otkupio taj plac, već treći put dolaze u Kragujevac ali bez uspeha. Nije pomoglo ni to što su jutros u pratnji imali i desetine policajaca, kao i Veljka Merdžana, direktora Preduzeća za izgradnju grada.

"Izašli smo kao preduzeće da uvedemo investitora u posed, ali su nas građani sprečili u tome, tako da smo se bez incidenata povukli sa terena", kaže Merdžan.

Prema njegovim rečima, ovo je već treći put da građani sprečavaju geometre da odrade svoj posao, a njihov izlazak na teren itekako košta. Sve to mora neko da plati, te će se ubuduće ozbiljnije pristupiti problemu, najavio je Merdžan.

"Parcela je prodata na 99 godina u skladu sa planovima za razvoj grada, po svim propisima i ne može niko da spreči onoga koji ju je kupio da svoje namere sprovede u delo. Postoji viša načina da se ovakvim ometanjima ubuduće stane na put", kaže Merdžan.

Kako je objasnio, jedan od načina je da se pišu krivične prijave protiv onih koji sprečavaju vlasnika da uđe na svoj posed i da se tako i troškovi koje investitor ima prebace na one koji ometaju rad. Drugi, koji je po njemu i verovatniji, je da se dođe sa dovoljno policije koja bi obezbedila prostor za merenje i gradnju.

"Svakako ćemo uskoro pokušati ponovo, a videćemo kako će da bude", kaže Merdžan.

Iz organizacionog odbora protesta na "Aerodromu", međutim, tvrde da ipak nije sve po zakonu i da oni imaju i dokaze za to. Kako su nam rekli, nameravaju da podnesu prijavu urbanističkoj inspekciji pri Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje.

"Mirnim protestima pokazujemo koliko nas ima i koliko nam je stalo, ali imamo i dokumente koji osporavaju legalnost izdavanja lokacijske dozvole na toj parceli. Svi smo rešeni da ne dozvolimo gradnju i nameravamo da istrajemo", kažu "Aerodromci".

Podsećanja radi, parcela koju okružuju zgrade Svetogorske ulice od broja 7 do 11 i Vladimira Rolovića od broja 13 do 17, za stanovnike ovog dela grada predstavlja zelenu površinu za odmor i rekreaciju, dok nadležni tvrde da je na njoj "samo izrasla trava" jer ranije nije bilo sredstava za gradnju.

Građani su proteste započeli s prvim saznanjem da će tu nešto da se gradi, tačnije polovinom juna, i uporni su u svojim namerama i tvrdnjama da na to imaju pravo. Vlast, sa druge strane, kaže da je sve u skladu za zakonom i da niko ne može da spreči realizaciju planova.

"Neobaveštenost građana nije razlog da se grad dalje ne razvija", objasnili su gradski čelnici činjenicu da niko za prodaju tog placa nije ranije znao.

Izvor: E-novine

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');