Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Neophodan razvoj proizvodnog sektora
 
 

Neophodan razvoj proizvodnog sektora

zaposlenostOd početka ove godine u Šumadiji je bilo preko 23.000 zapošljavanja, od čega manje od pet hiljada na neodređeno vreme. Svega trećina zapošljavanja je u oblasti proizvodnje, koja se prema mišljenju ekonomista, ne razvija onom brzinom kojom je bilo predviđeno. Kragujevcu su, kažu stručnjaci, neophodne i uslužne delatnosti, ali je ipak proizvodni sektor nosilac razvoja, a perspektivu predstavljaju mala i srednja preduzeća.

Iako je za prvih šest meseci ove godine bilo više od dvadeset tri hiljade zapošljavanja u Šumadiji, od čega se oko devedeset odsto odnosi na Kragujevac, broj nezaposlenih se ne smanjuje.

U Kragujevcu broj nezaposlenih premašuje 22.000, delom i zato što se oni uglavnom zapošljavaju na određeno vreme.

Najčešće se posao pronalazi u vanprivredi, dok je broj zapošljavanja u proizvodnom sektoru do tri puta manji. Ekonomisti smatraju da u Kragujevcu trenutno dominira uslužni sektor, iz kojeg se, kažu, stvara oko dve trećine dohotka.

Kako bi kragujevačka, ali i srpska privreda mogla brže da se razvija neophodno je, smatraju stručnjaci, da se ulaže i u prehrambenu i prerađivačku industriju, naročito u mala i srednja preduzeća.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da poslednjih pet godina broj zaposlenih ljudi u Kragujevcu opada.

Iz statistike se istovremeno vidi i da je broj radnika u prozvodnim delatnostima sve manji, dok broj zaposlenih u vanprivredi raste.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');