Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac ne odustaje od izgradnje stanova u naselju Aerodrom
 
 

Kragujevac ne odustaje od izgradnje stanova u naselju Aerodrom

aerodrom kgSaglasnost za izradu projekta Revitalizacija stambenog naselja Aerodrom uz Kragujevcu dali su odbornici Skupštine grada na sednici održanoj 3. marta 2000. godine. Zahvat obuhvata katastarske parcele u granicama Svetogorske, Atinske, ulice Vladimira Rolovića i Grada Karare, a jedan od razloga za takvu odluku je Generalni urbanistički plan iz 2005. godine kojim je na teritoriji Kragujevca projektovana populacija od 225. 000 stanovnika.

U cilju obezbeđivanja ravnomerne gustine naseljenosti, projektovane na 300 - 400 stanovnika po hektaru, u naselju Aerodrom, koje je planom podeljeno na deset blokova, planirana je izgradnja objekata višeporodičnog stanovanja u blokovima 3, 4 i 5.

Analizom postojećeg stanja sa predlogom revitalizacije čitavog prostora bavio se stručni tim Direkcije za urbanizam i izgradnju. Novi projekat usvojen je u novembru 2001. godine, a potvrđen 2003. Dodela parcela budućim investitorima samo je realizacija skupštinskih odluka i grad nema namere da odustane od razvojne politike definisane zvaničnim dokumentima, ne samo u naselju Aerodrom, nego i u drugim delovima Kragujevca - rekao je u izjavi za sajt grada Đorđe Đelić, pomoćnik direktora Preduzeća za izgradnju grada.

Da li je bojazan dela stanovnika tog naselja opravdan kada je reč o mogućnosti da zbog novih stambenih objekata bude nedovoljno parking mesta, slabije grejanje, slabiji pritisak vode ili napon struje?

- Nema mesta za takve strahove i prigovore. Jer, projektom je previđena izgradnja novih parking mesta. Što se tiče kvaliteta daljinskog grejanja podsetiću, "Eneregetika" je u bloku Sloboda nedavno pustila u rad novu gasnu stanicu, koja trenutno ima malu angažovanost kapaciteta, odnosno može da podmiri potrebe duplo većeg broja korisnika od postojećeg. Isto važi i za napon struje ili snabdevanje vodom jer projekat sadrži plan elektroinstalacija, TT instalacija, vodovoda i kanalizacije.

Jedna od primedbi odnosi se i na očuvanje zelenih površina. Na kom prostoru će se nalaziti novi objekti?

- Reč je o tri lokacije na kojoj će se nalaziti po dve stambene zgrade - ukupno šest. Parcele su oko 6 ari za svaku zgradu, znači za dve zgrade oko 12 ari, ukupno za dve zgrade objekti će u snovi imati najviše 1100 metara kvadratnih. To su relativno male površine jer se u skladu sa zakonskim propisima vodilo računa o pristupnim ulicama, pešačkim stazama, prostorima za odmor i igru dece uz odgovarajući mobilijar i planski uređenim zelenim površinama.

Po Vašim rečima to znači da izgradnja novih zgrada neće značajno umanjiti komoditet žitelja tog naselja?

- Uobičajeni odnos je sledeći: 60% pod objektima, a po 20% pod zelenim površinama i saobraćajnim komunikacijama. U centru grada, na specifičnim lokacijama odnos zauzetosti pod objektima ide i do 70 %. Nakon izgradnje stepen zauzetosti zemljišta koje će biti pod objektima neće prelaziti 20% ni u jednom bloku, odnosno biće prosečno nekih 15%, dok će koeficijent iskorišćenosti biti maksimalno 1,2 što je pandan zonama individualnog (porodičnog) stanovanja koje na pr. važe u naselju Denino brdo. To znači da će i dalje kvalitet života u naselju Aerodrom biti značajno bolji nego u drugim delovima grada.

Investitor i pored nekoliko pokušaja ne može da uđe u posed?

- Gradsko veće donelo je rešenje o davanju u zakup gradskog građevinskog zemljišta na 99 sa klauzulom izvršnosti kojom je naloženo Preduzeću za izgradnju grada da omogući investitoru ulazak u posed. Investitor "Duo Pro inženjering" iz Ćuprije je dobio lokacijsku dozvolu, a u proceduri je izdavanje građevinske dozvole, odnosno sve se radi po zakonu. I pored toga, ulazak investitora u posed onemogućavaju lica okupljena oko inicijative građana "Spasimo Aerodrom". Zbog iznošenja neistinitih informacija i ometanja investitora da uđe u parcele koje su u posedu grada, bićemo prinuđeni da zatražimo od nadležnih organa da identifikuju ta lica i shodno zakonu prosecuiraju - krivično ili prekršajno. Tražićemo takođe, odštetne zahteve jer je više puta došlo do kršenja javnog reda i mira, odnosno ometanja državnih organa u vršenju dužnosti po zakonu.

Izvor: Ekapija

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');