Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Poklonjeni mamograf ne radi godinu dana
 
 

Poklonjeni mamograf ne radi godinu dana

kc kgZbog administrativnih procedura jedini mamograf za skrining dojki koji ima Dom zdravlja u Kragujevcu nije u funkciji od avgusta prošle godine, kada je dobijen u okviru donacije vlade Japana. "Očekujemo da će analogni mamograf, aparat namenjen pre svega skriningu i prevenciji raka dojke početi sa radom u avgustu ili septembru ove godine", izjavila je danas Tanjugu portparol Doma zdravlja Gordana Damnjanović.

Ona je podsetila, da je aparat doniran krajem avgusta prošle godine, te i da se u 2011. godini godini radilo na tehničkim uslovima, odnosno na pripemanju prostora gde je donirana oprema potom i instalirana.

"Zatim je usledila edukacija timova lekara, ne samo naših, već iz svih 39 zdravstvenih ustanova koje su taj aparat dobile od japanske vlade", rekla je Damnjanović i naglasila da su upravo ovih dana kragujevački lekari završili edukaciju.

Damnjanović je rekla da se sada čeka dobijanje saglasnosti i to Komsije za uvođenje novih tehnologija ministarstva zdravlja, kao i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje radi fakturisanjatih usluga, posle čega će mamograf biti stavljen u funkciju.

U Kliničkom centru u Kragujevcu, kako javljaju lokalni mediji, na mamografski pregled žene čekaju i više od šest meseci.

Analogni mamograf sa pratećeom opremom vredan je 70.000 evra, rečeno je pre oko godinu dana, prilikom uručivanja vredne opreme.

Izvor: Novi magazin

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');