Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Grad Kragujevac uzeo hipodrom od Konjičkog društva "Šumadija"
 
 

Grad Kragujevac uzeo hipodrom od Konjičkog društva "Šumadija"

hipodromKonjičko društvo “Šumadija“ podneće krivičnu prijavu protiv grada Kragujevca zbog toga što je Gradsko veće njihov hipodrom od 21 hektara dalo na upravljanje Sportskom centru „Mladost“. Prema rečima člana Upravnog odbora konjičkog društva Dragoljuba Radojevića, „neko hoće da nam uzme ono što je naše već 84 godine“ i upozorio da će „zahtevati uvođenje privremene mere od suda”.

Mnogi sumnjaju da su gradske vlasti bacile oko na ovu atraktivnu lokaciju, zato što je u neposrednoj blizini šoping mola „Plaza“ i novih modernih zgrada koje su napravljene za stanovanje. Da li je hipodrom postao interesantan zbog konja, ili zbog placeva, jasno je kada se zna da je na tom mestu hektar zemljišta poslednjem investitoru prodat za 3,6 miliona evra.

Kragujevački hipodrom je dodeljen još 1928. Konjičkom društvu i još od vremena kraljevine je njegovo vlasništvo. Zato je najnovija odluka Gradskog veća da taj objekat postane vlasništvo grada, šokirala sve u upravi ovog sportskog društva.

- Gradsko veće je svoju odluku obrazložilo sa tim da nije moglo da nas pronađe u Agenciji za privredne registre. Mi smo registrovani u skladu sa zakonom o sportu, ali nas nema na internetu. Tu je nastao problem i u tom vremenskom vakuumu su našu imovinu dali drugima. Hipodrom kao naša imovina nikada do sada nije osporavan i ovo je za nas iznenađenje. Zbog toga ćemo ići na sud i nećemo dati ono što je ostavljeno sportistima i ljubiteljima konja - kaže Dragoljub Radojević.

Konjičko društvo je pre tri meseca potpisalo i ugovor o održavanju celog hipodroma sa preduzećem „Zastava holtikultura“. Oni kose travu, čiste i uređuju ovaj objekat. Da je hipodrom reprezentativno meso, jasno je ako se zna i to da je jedan od dva konjička trkališta u Evropi koje ima stazu sa usponom i nagibom. Pravljen za vreme Kraljevine Jugoslavije, po uzoru na engleske hipodrome i staza ima visinsku razliku od 18 metara, tako da sa tribina jasno može bez po muke da se vidi cela trka.

Direktor Sportskog centra „Mladost“ Miroljub Novaković kaže da je „centar dobio na korišćenje hipodrom i da je taj objekat „zapušten i zarastao u korov“. Već za prvi vikend je planirana akcija da se šta urede njegove površine, ali da je to odloženo zbog problema koji su se pojavili sa Konjičkim društvom.

On je najavio i to da će na hipodromu „uvesti nove sadržaje, kao što su odbojka na pesku, ali i preurediti ugostiteljske i sportske objekte jer je cilj da hipodrom donosi prihode“.

Hipodrom ima kapacitet za gajenje preko 50 kvalitetnih grla, i sve štale su popunjene. Svoje konje imaju i građani iz drugih gradova, i tu treniraju i takmiče se. Hipodrom postoji 130 godina i od objekata ima stare i nove štale, a i okupljaju se deca koja vole jahanje i interesuju se za taj sport.

Grad godinama nije ulagao u konjički sport jer im je bio interesantniji fudbal, kažu u konjičkom klubu.

Niko od predstavnika Skupštine grada juče nije hteo da prokomentariše odluku svog veća i najavu tužbe protiv nje. Kako saznajemo, tokom sledeće sedmice je zakazan sastanak predstavnika kluba sa gradonačelnikom, kako bi se ovaj problem u poslednjem trenutku rešio. U suprotnom, sledi sudski epilog.

“Mladost” dobila osam objekata

Gradsko veće je osim hipodroma dodelilo bez naknade još sedam sportskih objekata. Tako je njima pripala i „Boks sala“ u Velikom parku, rukometno igralište na Pivarskom brdu, stadion FK Jadran, gradski stadion „Čika Dača“, sportska hala „Jezero“ i stadioni „Bubanj“ i „Palilule“.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');