Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac - Časovi za studente na devet mesta u gradu
 
 

Kragujevac - Časovi za studente na devet mesta u gradu

119702_kragujevacfilum-u-ii-kragujevackoj-gimnazijiraus09_fKRAGUJEVAC - Studenti kragujevačkog Filološko-umetničkog fakulteta nastavu pohađaju na devet različitih lokacija u gradu. Tako studenti nekad na predavanja moraju da idu sa jednog na drugi kraj grada.

Ovaj fakultet trebalo je da dobije svoju zgradu, ali njena gradnja nije započeta ni dve godine od potpisivanja ugovora.Grad Kragujevac je finansirao izradu glavnog projekta, obezbedio lokaciju na prostoru kod Ekonomskog fakulteta od 1,5 hektara, ali u republičkoj kasi nema novca, pa čak ni nagoveštaja kada će podstanarski život zaposlenih i studenata Filuma biti rešen.

- Filum je najmlađi fakultet kragujevačkog univerziteta, postoji od 2002. godine, ali iako su svi u gradu voljni da problem zgrade i rada fakulteta reše, neizvesno je kada će se to i dogoditi. Pokušavamo da dobrom organizacijom studentima omogućimo bar da ne moraju tokom jednog dana da jure sa jednog na drugi kraj grada, ali kada ste fakultet bez adrese, ponekad je to prosto nemoguće - kaže profesor dr Slobodan Štetić, dekan FILUM-a. Dekanat Filuma je u potkrovlju, a biblioteka na prvom spratu Druge kragujevačke gimnazije. Studenti uče i imaju nastavu u osnovnim školama “Đura Jakšić” i “Draginja i Milutin Todorović”, deo nastave pohađaju u Muzičkoj školi, Prvoj i Drugoj gimnaziji, na Pravnom i Mašinskom fakultetu. Sa PMF-a i Ekonomskog fakulteta, zbog nedostatka prostora i za sopstvene potrebe ovih institucija morali su da isele. Mesečno samo za zakup prostorija u svim objektima moramo da damo deset miliona dinara. Ono što dobijamo od Ministarstva prosvete dovoljno je za plate, a sredstva za zakup obezbeđujemo isključivo od sopstvenih prihoda - kaže Štetić.

Troškove ne samo da ima fakultet, nego i studenti jer su učionice i kabineti udaljene i nekoliko kilometara jedna od druge,i u toku samo jednog dana bez taksija teško da bi mogli da prisustvuju nastavi.

- Student na primer Filologije prepodne je na Pravnom fakultetu. Nakon toga juri na Mašinski i ponovo se popodne vraća na Pravni ili u Drugu gimnaziju - kaže dekan Štetić. Bilo je inicijativa da se fakultet useli u neku od kasarni ili napuštenih i praznih “Zastavinih” hala, ali od toga nije bilo ništa.

Pavle Leković iz Jagodine studira engleski jezik i književnost i živi u Studentskom domu

- Sredom mi je najteže, jer sam ceo dan na fakultetu. Trčim od Pravnog na Mašinski, vratim se u Gimnaziju, a onda u Studentski dom. Za sve je skoro svaki dan potreban taksi. Srećna je okolnost što u Domu imam i smeštaj i ishranu, pa je bar to na jednom mestu - kaže Leković.

Potrebno 3,5 miliona evra

Dekan Štetić kaže da je grad, iako nije nadležan za rešavanje problema prostora, obezbedio ne samo lokaciju nego je finansirao i izradu glavnog projekta.
- Objekat bi trebalo da bude zaista lep i ponos Kragujevca i na jednom mestu bilo bi sve što je potrebno za normalan rad od amfiteatra, učionica, malih kabineta za vežbe, do prostora za Studentsku službu, kabineti za profesore i rad ostalog osoblja - kaže Štetić. Za izgradnju je potrebno 3,5 miliona evra, kojih bar zasad nema.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');