Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevačke firme povećale izvoz
 
 

Kragujevačke firme povećale izvoz

proizvodnjaIzvoz Šumadije i Pomoravlja za prvih pet meseci ove godine veći je skoro četrdeset četiri odsto u odnosu na isti period u 2011. godini. Najveći deo proizvoda izvozi se u zemlje Evropske unije i CEFTA region, a među deset najvećih izvoznika našlo se i nekoliko kragujevačkih firmi. Izvoz Šumadije i Pomoravlja je u konstantnom rastu, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Kragujevac.

U decembru 2011. izvoz je iznosio četrdeset tri miliona dolara, dok je u aprilu ove godine premašio pedeset miliona.

Na spisku deset kompanija koje su bile najveći izvoznici tokom prvih pet meseci ove godine, pored „Fijata“ našle su se „Forma ideale“, „Zastava tapacirnica“ i „Agromarket“.

Kragujevački proizvođač nameštaja „Forma ideale“, već nekoliko godina beleži dvocifrene stope rasta izvoza.

„Zastava tapacirnica“ je ove godine uvećala izvoz za dvadeset sedam odsto u odnosu na 2011. godinu.

Planirano je da prihodi od izvoza, koji su prošle godine iznosili jedanaest miliona evra, ove godine budu šesnaest miliona.

Ovakav rast ostvaren je, velikim delom, zahvaljujući novim projektima koji su pokrenuti, među kojima je najznačajniji rad sa firmama „Land rover“ i „Volvo“. U „Zastava tapacirnici“ mnogo ulažu i u stručno osposobljavanje radnika.

Izvoz u Evropsku uniju je u odnosu na prethodni period povećan za skoro pedeset pet odsto. Najveći udeo u ukupnom izvozu, preko trideset dva posto, ima plasman električnih provodnika i kablova.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');