Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevčani podižu spomenik fići
 
 

Kragujevčani podižu spomenik fići

ficeViše od 500 učesnika Osmog fića festa, koji je juče održan u Kragujevcu, potpisalo je peticiju da se automobilu "zastava 750", nekadašnjoj "nacionalnoj klasi", podigne spomenik. Predsednik kragujevačkog Udruženja ljubitelja fića Slavoljub Bataljević izjavio je da je početak proizvodnje fiće predstavljao početak razvoja automobilske industrije u Srbiji, koja se nastavlja proizvodnjom novog fiatovog modela u Kragujevcu.

Fiat je u Kragujevcu napravio novu modernu fabriku.

Zastavina fabrika više ne postoji, više se ne proizvode fiće, tristaći, kečevi, jugići. Verujemo da bi spomenik fići sačuvao uspomenu na sve te automobile, ali i na prvu fabriku automobila na Balkanu, rekao je Bataljević.

U Kragujevcu je juče održana  tradicionalna manifestacija Fića fest, okupivši oko 60 ljubitelja tog vozila iz iz Kragujevca, Zaječara, Kruševca, Beograda, Aranđelovca, Despotovca..., koji su svi u voznom stanju i uredno registrovani.

Najstariji je fića Kragujevčanina Petra Igrutinovića iz 1962. godine i ima status vozila od istorijskog značaja.

U poređenju sa "fiatom 500L" koji se sada proizvodi u Kragujevcu, moja "zastava 750" se može nazvati starijom sestrom. "Fiat 500L" ima najsavremenija tehnološka rešenja, fantastičan dizajn, jak motor i odlične ostale sisteme, ali je fića meni najbolji auto na svetu. Fića traje, fića se voli, a ostali automobili se voze, rekao je Igrutinović.

Pored izložbe popularnih automobila "nacionalne klase" u Velikom parku, tokom dana  održan je i defile kroz grad, a učesnici će posetiti manastir Divostin i slatkovodni Akvarijum u Kragujevcu.

Organizatori Fića festa su Udruženje ljubitelja fića iz Kragujevca, Grad Kragujevac i Gradska turistička organizacija.

Proizvodnja najpopularnijeg vozila bivše Jugoslavije "zastave 750" počela je 18. oktobra 1955. godine, a završena je 18. oktobra 1985. godine.

Za tri decenije je sa montažnih linija kragujevačke Zastave sišlo 923.487 fića, a mnogi i danas krstare drumovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Izvor: Vesti-online

This content has been locked. You can no longer post any comment.