Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju"
 
 

"Prođoh Levač, prođoh Šumadiju"

prodjoh levacPrvog vikenda u avgustu, u porti manastira Kalenić, biće održan tradicionalni, 43. Sabor narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju". Uoči manifestacije biće organizovana likovna kolonija, takmičenje Zlatni glas Sabora, promocije knjiga i drugi kulturni sadržaji. Sabor "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", utemeljio je učitelj Brativoje Marković iz Belušića kod Rekovca. Iz godine u godinu manifestacija je sve masovnija, pa se prvog vikenda u avgustu, na nekoliko lokacija, najavljuje oko 500 učesnika i očekuje više od 30 hiljada posetilaca.

Za program ovogodišnjeg sabora zadužen je nacionalni ansambl Kolo, čiji je umetnički direktor Radojica Kuzmanović program osmislio tako da prikaže najznačajnije običaje, pesme i igre iz Šumadije.

Centralni program manifestacije sabora Prođoh Levač, prođoh Šumadiju je u nedelju, 5. avgusta, za kada je najavljen defile učesnika i nastup 20 kulturno-umetničkih društava iz Srbije i inostranstva.

Na Saboru, čiji su pokrovitelji ministarstvo kulture Srbije i opština Rekovac, biće izabrani najduži brkovi, najlepša devojka, najduža pletenica i najlepša narodna nošnja.

Degustiraće se i tradicionalna jela iz ovog kraja, a na programu je i izložba starih zanata i takmičenje zdravičara.

Novina 43. sabora je prateća manifestacija "Dani Kneginje Milice", koja će biti održana u selu Županjevac, kod Rekovca, u sredu, 1. avgusta.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');