Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Regionalni servis je spas za lokalne medije
 
 

Regionalni servis je spas za lokalne medije

produkcijaMedijske kuće RTV Pančevo, RTV Kragujevac, RTV Novi Pazar, i Televizija Niš potpisnice su Kragujevačke inicijative, odnosno ideje o formiranju javnih regionalnih servisa u Srbiji. Predstavljanje ove inicijative organizovano je u Pančevu, jer je Nacrt zakona o javnim radio i televizijskim servisima već u Skupštini Srbije, a prema mišljenju urednika i direktora ovih kuća, Srbiji preti gašenje lokalnih i regionalnih glasila i komercijalizacija preostalog medijskog prostora ukoliko se ne sprovede medijska strategija.

Cilj inicijative, kojom je grupa radio i televizijskih stanica tražila izmenu medijske zakonske regulative i formiranje regionalnih javnih servisa, jeste da se spreče vidljivo loši rezultati privatizacije lokalnih i regionalnih elektronskih medija i omogući građanima pravo da na lokalnom i regionalnom nivou dobijaju blagovremene informacije, specifične za to područje.

Jovanka Marović, direktorka TV Kragujevca, kaže da su i građani učestvovali u javnim raspravama o medijima koje su organizovane u Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru i da su svi saglasni da u Srbiji postoji potreba upravo za informacijom specifičnom za određeno područje.

- Pored toga što postoje oni koji smatraju da mediji u Srbiji moraju pošto-poto da budu u privatnom vlasništvu, sada nema sumnje da građani zapravo traže da budu informisani o onome šta se dešava u njihovoj sredini - naglašava Marović.

S obzirom na to da država mora da izađe iz vlasništva u medijima, Marovićeva smatra da osnivanje regionalnih javnih servisa predstavlja najbolje rešenje za to.
Više od 90 odsto privatizacija televizijskih stanica i skoro sve privatizacije radio-stanica dovele su do propasti tih medijskih preduzeća, a nezavisnost od političkih centara moći nije postignuta.

Nevena Simendić, urednica TV Pančeva, kaže da su javni regionalni servisi nezavisni od bilo kog organa vlasti i imaju status pravnog lica, a lokalne samouprave su dužne da iz budžeta izdvajaju određeni procenat za finansiranje što obezbeđuje medije od pritiska političara.

- Najlakši način pritiska na medije je finansijski pritisak koji se često primenjuje. Ne dobijete pare, pa vi vidite šta ćete da radite. Zato je OEBS tražio da se odredi procenat. Mi smo tražili da to bude dva-tri odsto, a u nacrtu je predviđeno jedan odsto - objašnjava Simendićeva.

Kragujevačka inicijativa postoji već pet godina, a RTV Pančevo joj se priključilo 2009. godine sa ciljem da izbegne posledice loših privatizacija, zaštiti interes preduzeća, zaposlenih, ali i građana Pančeva koji imaju pravo da budu inforimisani o svemu što je relevantno za njihov život u lokalnoj zajednici.

Grad protiv privatizacije

Skupština grada Pančeva se već opredelila da je protiv privatizacije RTV Pančeva, pošto je bilo potpuno izvesno da bi to donelo propast preduzeću, a građane uskratilo za profesionalno informisanje. Jedini način da se to sprovede u delo, pošto je nemoguće da RTV Pančevo ostane u vlasništvu lokalne samouprave, jeste da se ono transformiše u regionalni servis. Potpisnice Kragujevačke inicijative su RTV Kragujevac, Niška televizija, Regionalna TV Novi Pazar i RTV Pančevo.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');