Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Bajramska sofra danas u Kragujevcu
 
 

Bajramska sofra danas u Kragujevcu

bajramU pešačkoj zoni u centru Kragujevca danas će biti postavljena Bajramska sofra povodom muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama. Oko sofre koja se u Kragujevcu organizuje treću godinu okupiće se muslimani da u miru čestitaju Bajram kao i građani Kragujevca drugih veroispovesti, nacionalnosti i kultura, da u zajedničkom druženju izraze međusobno poštovanje i razumevanje razlika.

Tradicija muslimana je da Bajramska sofra bude bogata hranom i poslasticama, kao što su baklave, tulumbe, urmašice halva i drugo. Gosti se osvežavaju bezakoholnim pićem i nakon prigodnog govora domaćina, služe se hranom i poslasticama sa Bajramske sofre. Bajramskoj sofri prilaze i muslimani koji nemaju novca da sebi u svojim domovima priušte Bajramsku sofru, pa ona ima i svoju humanu dimenziju. Glavni imam Medžlisa islamske Zajednice, šumadijsko pomoravski Bajram efendija Šabani, rekao je agenciji Beta da je bajramska sofra mesto mira, blagostanja i razumevanja.

Bajramska sofra u Kragujevcu je još jedna slika dobre i plemenite duše tog grada. Ona je most koji premošsćava razlike među ljudima i širi mir, ljubav, toleranciju i razumevanje među ljudima, kako dolikuje jednom civilizovanom društvu", rekao je Šabani. On je dodao da za Bajramskom sofrom ljudi pružaju ruku jedni drugima i primerom u Šumadiji pokazuju svetu da pod božijim nebom ima mesta za sve. Prema rečima efendije Šabanija, očekuje se da će Bajramskoj sofri u Kragujevcu prisustvovati i srbijanski muftija, Muhamed Jusufspahić. U Kragujevcu ima oko 150 porodica muslimanske veroispovesti. Prema rečima Bajram efendije Sabanija najveći problem je nedostatak prostora, zbog čega se verske molitve obavljaju u privatnim kućama. Bajramsku sofru organizuju grad Kragujevac i kulturno društvo Islamske zajednice "Gajret". Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović uputio je čestitku svim građanima islamske veroispovesti za Ramazanski bajram. "Vernici u svojim praznicima traže smisao, sreću i nadu za bolji život. Neka svetlost praznika ramazanskog bajrama i ove godine podseti na važnost međusobnog uvažavanja, tolerancije, poverenja i razumevanja bez obzira na veru, naciju i političko opredeljenje", navodi gradonačelnik u čestitki.

Muslimani danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika, koji počinje izlaskom sunca. Ramazanski Bajram obeležava kraj jednomesečnog posta, i slede dani veselja - dani Bajrama.

Izvor: Glas javnosti

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');