Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Dobra prodaja unikatnog oružja
 
 

Dobra prodaja unikatnog oružja

zastava oruzijeKragujevačka fabrika "Zastava oružje" je u poslednje četiri decenije prodala gotovo 10.000 komada ručno graviranog oružja po ceni i do 25.0000 evra. To oružje je unikat koji može da sadrži plemenite metale, i na kojima, u zavisnosti od želje kupca, majstori izrađuju različite reljefne motive, pa i portrete. Ovo viskoluksuzno oružje, čiji su vlasnici domaći i strani lovci s "dubljim džepom", ali i političari, ambasadori, državnici, pa i umetnici, kragujevačka fabrika ima u ponudi od kada je početkom 70-ih godina prošloga veka krenula s primenom sistema "mauzer" na lovačkim karabinima M-70 i M-85.

"U to vreme nismo imali adekvatan kadar koji bi radio graverske poslove, pa smo trojicu naših radnika poslali na obuku u poznatu školu 'Zul' u tadašnjoj istočnoj Nemačkoj", izjavio je Tanjugu direktor fabrike "Zastava oružje" Rade Gromović.

Ocenjujući da su ti radnici pioniri u izradi luksuznog oružja i da su potom stečeno znanje preneli na mladje kolege, Gromović podseća da je tako nastala "Zastavina škola graviranja", u kojoj uvek ima izmedju 15 i 20 gravera.

Izradjuju razne vrste gravura, šta god da kupac poželi, primenjujući različite metode i koristeći plemenite metale, poput srebra i zlata kojima ukrašavuju metal, odnosno drvo.

"Cena takvog oružja zavisi od složenosti gravura i uloženog rada, tako, pa je 30 do 40 odsto viša od cene standardnog modela lovačkog i sportskog oružja i može se reći da je na nivou cene jednog skupljeg automobila srednje ili više klase", ističe Gromović.

Naglašavajući da su kragujevački unikatni primerci jeftiniji od konkurencije, Gromović je naveo primer italijanske firme "Perazio" koja set od tri lovačke puške, koje su reprezentativni modeli u smislu graviranja, na sajmovima nude po ceni od 250.000 do 300.000 evra.

"Kupci lovačkog i sportskog 'Zastavinog' luksuznog oružja su, pre svega, ljubitelji i poklonici oružja koji žele da imaju unikatni i reprezentativni primerak u kolekciji, u svojim vitrinama. Ne treba kriti, to je ipak stvar prestiža. Svakako medju njima su prevashodno ljudi sa dubljim džepom, imućniji, mada imamo i dosta predstavnika diplomatskog kora, ambasadore i druge", rekao je Gromović.

On je podsetio da je bivši ambasador Francuske Ig Perne kupio pet komada lovačkih karabina, od kojih su dva bila specijalno luksuzno uradjena po njegovim zahtevima, i da je to marketinški važan momenat za "Zastava oružje" jer, kako je rekao, kada bude ambasador u drugoj zemlji i ode u diplomatski lov, moći će da se pohvali unikatnim modelom "Zastavinog" karabina.

Visokolukuzni "Zastavini" karabini ređe se kupuju u Australiji, Americi i na Novom Zelandu, jer su oni orjentisani na standardne modele lovačkog i sportskog oružja, kaže Gromović i dodaje da su kupci u većini iz Evrope i to uglavnom iz Nemačke, Švedske i Norveške.

"Pre dve godina naš partner iz Norveške, zadovoljan prethodnom isporukom luksuznih modela karabina M-85, došao je i bukvalno kupio sve što smo tada imali u ponudi", naveo je Gromović.

U vreme kada je Jugoslavija postojala, gravirano oružje kupovali su i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, a manje u Makedoniji. Svojevremeno su vlasnici luksuznog oružja postali Tito, Radovan Karadžić, Slobodan Milošević...

Miloševiću je tadašnje rukovodstvo Fabrike poklonilo tri veoma luksuzna primerka, i to veliki i mali karabin i lovačku pušku. Posle Miloševića, potonji predsednici Srbije nisu, očito, pokazivali interesovanje za visokoluksuznim oružjem, jer im iz Kragujevca nije ništa isporučeno, ali jeste naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica kome je poklonjen jedan primerak.

"Najskuplje plaćen ručno graviran karabin, koji je sadržao i nekoliko grama zlata, poklonjen je Sadamu Huseinu i koštao je tadašnjih 35.000 maraka", podseća Gromović. Dodaje da je na karabinu bio ugraviran Huseinov portret, i da je preduzeće NIS platilo, a Vlada Srbije Huseinu poklonila dve reprezentativna primerka karabina, u, kako je rekao, sklopu nekog naftnog aranžmana.

Koristeći graverski čekić, razne vrste noževa, zatim ručne bušilice i drugi neophodan alat, kragujevački graveri nisu radili samo Huseinov portret, već i drugih političara i državnika, ali i razne druge vrste gravura, pa i likove životinja.

Jedan od njih je i Aleksa Aćimović koji naglašava da se nekada bavio slikanjem, a da je graviranje učio od kolega koji su se obučavali u školi "Zul" i da se od tim poslom bavi već 18 godina.

"Ima više vrsta gravura, opšta, linijska, reljefna. Sve zavisi od naručioca šta on želi. Radili smo portete nekih ličnosti. Nema šta ne možemo da uradimo. Graveri u Evropi nam ne beže ni malo po kvalitetu, tako da sve što uradimo vrlo je interesantno i lepo na svoj način", objašnjava Aćimović.

Milan Blagojević koji se, takodje,18 godina bavi graviranjem, ističe da je pored ljubavi prema tom poslu veoma važno i da majstor bude inspirisan.

"Uradio sam mnogo portreta životinja, kako divljih, tako i domaćih i svaka od njih iziskuje različito vreme rada. Sve zavisi i kako je majstor inspirisan, a mora biti inspirisan, jer onda je gravura bolja i lepša", objašnjava Blagojević.

Kada je reč o lovačkom i sportskom oružju koje nije gravirano, u istoriji kragujevačke fabrike ostaće ubeleženo, da je najviše, čak 120.000 jedinica, prodato za godinu dana i to 1993. godine, kada su ga zbog tadašnje hiperinflacije, kupci plaćali po znatno povoljniim cenama, popunjavajući po nekoliko čekova.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');