Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Primljeni na Berkli, put neizvestan
 
 

Primljeni na Berkli, put neizvestan

mina i nikolaBrat i sestra iz Kragujevca, oboje pijanisti, dobitnici su stipendije za nastavak školovanja na prestižnom američkom fakultetu Berkli. Međutim, to nije garancija da će školovanje tamo i nastaviti, jer im je za to potreban novac, koji njihovi roditelji nisu u mogućnosti da im obezebede. Mina ima 18 godina. Sa pet je počela da svira klavir, a sa 14 upisala Fakultet muzičkih umetnosti, gde će ovih dana i diplomirati. Želja joj je da jednog dana piše muziku za filmove.

„Kada sam čula da postoji audicija za Berkli prosto mi je to bilo logičan sled mene jer mi je stvarno bavim se muzikom ceo život i muzika je moj život. Prosto tako velika šansa i prilika za ono što bih ja volela da radim se ukazala i jako bi mi značilo da odem tamo“, kaže Mina Mijović.

U tome nije sama, stipendiju za nastavak školovanja u Bostonu dobio je i njen tri godine stariji brat Nikola, postdiplomac na Fakultetu muzičkih umetnosti.

„Izuzetna je privilegija i velika stvar kada jedan takav koledž pruži priliku dvoje ljudi, kad su u pitanju brat i sestra kao što smo mi, koji se bave istim instrumentom. Stipendija pokriva otprilke oko 70% ili 80% školarine što znači da nama treba oko 20% sredstava za školovanje tamo“, kaže njen brat Nikola Šćepanović.

A ukoliko Mina i Nikola nastave školovanje na Berkliju jedna od zaslužnih biće njihova profesorka klavira.

„Mislim da je danas veoma teško mladima kod nas. Pogotovo kada su tako izuzetni talenti. Nemaju neki fokus, pažnju javnosti. Nemaju čak ni smernice. I nama je teško kao profesorima da im pomognemo. Možete samo da ih usmeravate na suštinu neku bavljenja umetnošću, a posle toga realizacija ne zavisi od nas uopšte“, kaže Nevena Popović, profesorka Fakulteta muzičkih umetnosti.

Nikoli je ovo drugi put da dobija stipendiju za Berkli, prvu nije uspeo da iskoristi. Tada se obratio državi i postojećim fondovima, ali bez rezultata.

„Stvar je u tome što Fond za mlade talente, mislim da je Fond koji se zove Dositej, ne podržava koledž Berkli kao koledž koji su voljni da finansiraju“, kaže Nikola.

A da li će Mina i Nikola svoje školovanje nastaviti u Bostonu zavisi od toga da li će do septembra 2013. godine, do kada im traje stipendija, uspeti da prikupe neophodnih 30 000 evra.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');