Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Osveštan vladičanski dvor u Kragujevcu
 
 

Osveštan vladičanski dvor u Kragujevcu

vladicanski dvor u KragujevcuU Kragujevcu je patrijarh srpski Irinej osveštao novi vladičanski dvor. Svečanom činu osveštanja prisustvovali su najviši velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve i mnogobrojni gosti. Posle čina osveštanja srpski patrijarh izjavio je da je vladinačinski dvor u Kragujevcu jedan od najmlađih eparhijskih domova građen na savremen način za potrebe današnjeg vremena. "Ovo je veliko i izuzetno delo u današnjem vremenu", rekao je patrijarh Irinej i dodao da je i dobro delo jer su u izgradnju vladičanskog dvora najviše sredstava uložili dobrotvori, a najmanje šumadijska eparhija.

To je, dodao je patrijarh, dokaz ljubavi i odanosti naroda prema crkvi i veri.

Činu osveštanja vladičanskog dvora, pored predstavnika Srpske pravoslavne crkve, prisustvovao je i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović sa saradnicima, kao i predstavnici kulturnog i privrednog života grada.

Izgradnja vladičanskog dvora u porti Saborne crkve počela je pre pet godina i površine je 900 kvadratnih metara. Ima salu za sastanke, kancelarije, biobliotelu eparhije, kapelu i apartmane za goste šumadijske eparhije.

Saborna crkva izgrađena je u periodu od 1869. do 1884. godine , a polaganju kamena tememljca tada je prisustvo i srpski knez Milan Obrenović. Bila je jedna od najreprezentativnijih crkvenih građevina iz druge polovine 19. veka. Od 1947. godine vladičanski dvor bio je u blizini crkve, a kasnije je izgrađen znatno skromniji dvor, takođe u porti crkve.

Potreba da se gradi novi vladičanski dvor proizašla je zbog razvoja šumadijske eprhije, kažu u toj eprhiji.

Tekst preuzet sa sajta www.rts.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');