Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Uzaludan protest kragujevačkih „proletera“
 
 

Uzaludan protest kragujevačkih „proletera“

protestPosle dvonedeljne pauze, bivši radnici „Zastave“, koji su početkom 2011. proglašeni tehnološkim viškom, juče su ponovo protestovali ispred Skupštine grada. Budući da im je Nacionalna služba za zapošljavanje u međuvremenu uplatila celokupno julsko sledovanje u iznosu od 19.000 dinara, oni su se ovoga puta obratili gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću, i to sa zahtevom da se zaposle u „Fijatovoj“ fabrici ili u nekoj od kooperantskih firmi.

U razgovoru sa prvim čovekom grada, oni su se pozvali na dogovor lokalne samouprave i sindikata koji su 2008. godine potpisali Protokol o zapošljavanju, a u kome je jasno naznačeno da niko od radnika fabrike automobila neće ostati bez posla.

– Laž je da smo dobrovoljno pristali na sporazumni raskid ugovora. Bili smo prinuđeni to da uradimo, jer nam je rečeno da ćemo ukoliko ne potpišemo ostati i bez posla i bez otpremnina – kaže mašinski inženjer Vladimir Ivošev, podsećajući da su u dogovorima oko zbrinjavanja otpuštenih radnika, januara prošle godine, učestvovali predstavnici grada, sindikata i tadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Iako je prošle godine „Zastavu“ moralo da napusti oko 900 zaposlenih, na jučerašnjem protestu okupilo se svega stotinak radnika. Oni su se razišli, pošto je iz Beograda stigla informacija da Vlada Srbije nije u mogućnosti da ispuni njihove zahteve.

U telefonskom razgovoru sa Stevanovićem, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić je poručio da su radnici kragujevačke fabrike automobila socijalno zbrinuti i da država više ništa ne može da učini za njih. On je podsetio da je Vlada Srbije obezbedila otpremnine od 300 evra po godini staža, mesečne nadoknade tokom dvogodišnjeg boravka na „birou rada“, kao i plaćenu prekvalifikaciju za neka od traženih zanimanja.

Tokom 2011. radnici „Zastave“ su primali po 22.000 dinara mesečno, a od početka ove godine, na osnovu sporazuma sa sindikatom, sledovanja su im manja za 3.000 dinara. Problem je, međutim, nastao onog trenutka kada su uplate počele da kasne, odnosno kada su shvatili da u „Fijatovoj“ fabrici i u kooperantskim preduzećima za njih nema mesta.

– Teško je izdržavati porodicu sa ovom neredovnom crkavicom. Imamo decu i zato nam je posao preko potreban. „Fijat“ sada, uglavnom, zapošljava radnike iz Poljske i Italije, jer je tamo opala proizvodnja i neke fabrike su zatvorene. Država bi morala na to da reaguje, jer se dobro zna koliko je ljudi u Srbiji i Kragujevcu bez posla – navodi Milinko Petrović, bivši lakirer u fabrici automobila.

S obzirom na stav države i krizu u automobilskoj industriji, koja nije mimoišla ni Italijane, otpuštenim radnicima „Zastave“ nije preostalo mnogo izbora. Tim pre što su u gradskoj administraciji i ovdašnjim komunalnim i javnim preduzećima sva mesta odavno zauzeta.

Izvor: Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');