Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Direktor se odrekao pola plate
 
 

Direktor se odrekao pola plate

Novi direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Nebojša Arsenijević tražio je da mu se plata smanji na pola od one koju je zatekao i sada zarađuje 117.000 dinara. Prethodni direktor Slobodan Obradović je zarađivao oko 245.000 dinara ili više nego dvostruko.

Kada budemo imali pozitivne bilanse, biće i povećanja plata: Nebojša Arsenijević

Za vreme njegovog mandata dug ustanove uvećan je za 2,2 miliona evra, a višak plate je primao iz kase Kliničkog centra.

Kako je za “Blic” izjavio Nebojša Arsenijević, koji je do pre tri meseca bio dekan Medicinskog fakulteta, nema logike da direktor prima veću platu od one koja je propisana zakonom, ukoliko ustanova koju vodi ne zarađuje novac.

- Postao sam direktor Kliničkog centra koji posluje u minusu. Zbog toga sam tražio od Upravnog odbora da mi se plata svede na nivo koji daje država. O zaradi prethodnog direktora neću da pričam. Da sam pristao da primam veću zaradu, čini mi se da onda ne bih mogao nikome ništa da prigovorim u celom Kliničkom centru. Tek kada se napravi neki pomak i kada budemo imali pozitivne bilanse, tada može da se računa na povećanje plate - kaže Arsenijević.

Isti upravni odbor je doneo odluku da se bivšem direktoru plata poveća, ali je odlučio i da se novom smanji.

Predsednik Upravnog odbora Dragan Stevović kaže da ima sedam članova UO i da je „četvoro postavila Vlada Srbije, a troje je iz redova zaposlenih“.

- Kada se odlučivalo o povećanju plate direktoru, ja sam bio protiv, dvoje je bilo uzdržano, a četvoro za. Tako je bivšem direktoru povećana plata. Bio sam nadglasan, a možda bih i podneo ostavku u znak protesta, ali nisam mogao jer me je postavila država - kaže Stevović.

Dok Upravni odbor poštuje želje direktora, pa čas povećava, a onda i smanjuje plate, računica pokazuje da je Klinički centar, barem što se finansija tiče, u katastrofalnom stanju.

Bivši ministar zdravlja Zoran Stanković je prošle godine u decembru izneo podatak da je KC ustanova „koja najviše duguje, i to 1,4 milijardi dinara, odnosno 14 miliona evra.“

Ukupna dugovanja su pri predavanju dužnosti novom direktoru u septembru 9,423 miliona evra, i za 2,2 miliona evra su veća nego pre dve i po godine. U isto vreme, Fond za zdravstveno osiguranje KC duguje 9,1 milion evra za usluge koje su priznate, ali nisu plaćene.

Centar brine o zdravlju dva miliona žitelja centralne Srbije, ima više od 2.000 zaposlenih, a u posteljama svakoga dana leži više od 1.200 bolesnika. Dnevno kroz centar prođe više od 1.000 pacijenata koji se ne zadržavaju na bolničkom lečenju.

Izvor: Blic (Nebojša Radišić) | 20. 12. 2012.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');