Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Otvoren Kabinet za hemofiliju
 
 

Otvoren Kabinet za hemofiliju

U Kliničkom centru Kragujevac, na Klinici za hematologiju, otvoren je specijalizovani Kabinet za hemofiliju, koji će osobama obolelim od ove bolesti omogućiti najsavremeniju zdravstvenu zaštitu. Kabinet je opremljen zajedničkim angažovanjem Klinike za hematologiju Kliničkog centra Kragujevac i Srpske lekarske grupe za hemofiliju iz sredstava projekta "Poboljšanje lečenja hemofilije integrisanim sinhronizovanim pristupom", koji je finansirala internacionalna nevladina organizacija Novo Nordisk Haemophilia Foundation.

"Otvaranje Kabineta za hemofiliju značajno će unaprediti kvalitet zdravstvene nege obolelih od hemofilije u Kliničkom centru Kragujevac i omogućiti moderan i multidisciplinaran pristup lečenju ovih bolesnika uz učešće većeg broja specijalista kao što su hematolozi, ortopedi, fizijatri, infektolozi i drugi. U Kabinetu za hemofiliju pacijentima će biti omogućen adekvatan komfor prilikom redovnih specijalističkih pregleda, ali i njihovo efikasnije uključivanje u savremeni tok lečenja.", istakao je doc. dr Predrag Đurđević, direktor Klinike za hematologiju Kliničkog centra Kragujevac.

Da bi Srbija obezbedila ravnopravan položaj svojim bolesnicima sa hemofilijom u odnosu na druge evropske zemlje, neophodno je pored unapređenja organizacije povećati i količinu lekova. Trenutne količine su dovoljne samo za lečenje akutnih krvarenja, a prema evropskim standardima za normalan život bolesnika sa hemofilijom potrebno je obezbediti dve ili više jedinica po glavi stanovnika.

Hemofilija je retka bolest - nasledni poremećaj koji dovodi do produženog krvarenja, a manifestuje se spontanim krvarenjima u zglobove, mišiće i unutrašnje organe. Osobe koje boluju od hemofilije krvare duže nego zdrave osobe, jer se u njihovoj krvi ne nalazi dovoljna količina određenog faktora koagulacije (faktor zgrušavanja krvi). U Srbiji oko 500 ljudi boluje od hemofilije.

Postoji lek koji efikasno zaustavlja krvarenje, a njegovom redovnom primenom pojava krvarenja se može sprečiti. Ipak, lečenje hemofilije nije nimalo jednostavno i zahteva tim stručnjaka (osim hematologa i ortopede, stomatologe, fizijatre, hirurge). Zato se i osnivaju specijalizovani Kabineti za hemofiliju i Centri za sveobuhvatno lečenje. Srpska lekarska grupa za hemofiliju do sada je omogućila otvaranje četiri Kabineta za hemofiliju u okviru kliničkih centara u Srbiji.

 

Izvor: www.kc-kg.rs
Foto: www.kc-kg.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');