Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Protiv glaukoma: besplatno merenje očnog pritiska
 
 

Protiv glaukoma: besplatno merenje očnog pritiska

Nedelja glaukoma u svetu se ove godine obeležava od 10. do 16. marta, a Kragujevčani će dobiti priliku da izvrše besplatno merenja očnog pritiska u cilju ranog otkrivanja glaukoma.

Zakazivanje besplatnog merenja očnog pritiska u cilju ranog otkrivanja glaukoma počinje u ponedeljak 4. marta i traje do popune mesta. Ovo je ujedno i nastavak akcije „Sačuvaj vid“ koju je povodom Svetske nedelje borbe protiv glaukoma pokrenuo Oftalmološki centar Oculus.

-Glaukom je drugi po redu uzročnik slepila i dugo je neprimetan ili su simptomi često beznačajni: glavobolja, osećaj pritiska u očima, zamor očiju, mušice koje lete ispred očiju i drugi. Upravo zbog toga u svetu se tokom Nedelje glaukoma organizuje niz aktivnosti u cilju podizanja svesti, kao i masovno merenje očnog pritiska, jer je povišen očni pritisak prvi pokazatelj ove bolesti. Ukoliko se glaukom na vreme otkrije, slepilo je moguće sprečiti lekovima, hirurškom intervencijom ili laserskom terapijom, u zavisnosti od stepena razvoja – rekao je specijalista oftalmolog dr Miroslav Kocić u Oftalmološkom centru Oculus u Leskovcu.

Pravo na besplatno merenje očnog pritiska imaju građani koji su u posebnom riziku: oni koji u porodici imaju obolelog od glaukoma, kratkovidi, stariji od 40 godina, oboleli od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i smanjene funkcije štitne žlezde, oni koji su imali druge očne bolesti ili operacije na očima, kao i osobe koje su duže vremena koristile kortikosteroidnu terapiju.

Prijavljivanje je moguće izvršiti od devet do 19 sati svakim radnim danom na telefone Oculusa: 365-680 i 365-690 ili lično u očnom centru Oculus u Merkatoru. Zakazivanje traje do popune mesta, a pravo prijave imaju Kragujevčani stariji od 40 godina. Merenje će biti izvršeno u sredu 13. marta.

Kontakt osoba za novinare:

Dr Marija Đorđević

Specijalista oftalmolog u Oftalmološkom centru Oculus u Kragujevcu

063 366 350

 

 

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');