Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Počeo Sajam obrazovanja i zapošljavanja
 
 

Počeo Sajam obrazovanja i zapošljavanja

Peti regionalni Sajam obrazovanja i zapošljavanje trajaće dva dana, 18. i 19 aprila, na kragujevačkom sajmištu.

Iako ovaj sajam služi i za predstavljanje mnogobrojnih kragujevačkih obrazovnih ustanova, veću pažnju javnosti tradicionalno privlače ponude za posao. Najavljeno je učešće 49 poslodavaca iz Šumadije koji planiraju da zaposle oko 400 radnika.

Među učesnicima su i kompanije “Fiat automobili Srbija”, koja je i generalni sponzor, kao i njeni kooperanti “Džonson kontrol”, “Manjeti Mareli”, “PMC Automotive”. Prema najavama iz Nacionalne službe za zapošljavanje, oni posao nude proizvodnim radnicima, ali nisu odredili tačan broj.

Od oko 400 radnika koliko planiraju da zaposle šumadijski poslodavci, najviše se traže ljudi mašinskih i metalskih zanimanja od trećeg do sedmog stepena stručne spreme, zatim diplomirani ekonomisti, komercijalisti, konfekcionari i radnici u prozivodnji.

„Fijat“ i „Oružje“ najpopularniji

Već po otvaranju među najposećenijima su štandovi „Fijata“ i „Zastava oružja“. U fabrici oružja traže se zanimanja kao što su glodači, bravari, strugari, oružari, ali i diplomirani mašinski inženjeri i ekonomisti.

- Sajam je izazvao veliko interesovanje i u prvom satu poslodavcima je dostavljeno oko 1.000 radnih biografija - izjavila je Jelena Zornić, rukovodilac grupe za programe zapošljavanja u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ).

Prvog dana Sajma u planu je i okrugli sto “Aktivne mere politike zapošljavanja“, koje sprovodi NSZ. Tom prilikom, kako je najavljeno, predstavnicima opština Knić, Topola, Batočina, Lapovo, Rača i Kragujevac biće uručeni sporazumi o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja između Nacionalne službe i opština.

Novi smerovi u školama

Na sajmu učestvuje i tridesetak škola i fakulteta, među kojima je i Prva tehnička škola u Kragujevcu koja od prošle godine ima dva nova smera.

- Obrazovanje u nekoj meri prati razvoj industrije u gradu i od prošle godine imamo dva nova obrazovna profila: administrator računarske mreže i elektrotehničar informacionih tehnologija – rekla je portparol Prve tehničke škole, Vera Lazić.

Ona je dodala da je u prošloj godini za ta dva smera vladalo ogromno interesovanje i da su se na njih uglavnom upisali vrlo dobri i odlični đaci.

Izvor: sumadijapress.co.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');