Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Đurđevdan je… samo jedan dan
 
 

Đurđevdan je… samo jedan dan

Ušteda i potreba za ekonomičnošću, navela je gradske čelnike da “čuvenu” muzičku manifestaciju “Đurđevdan je…” svedu na koncert za jedan dan. Ko nastupa još nije poznato.


Vreme bahatosti i rasipanja je izgleda za nama. Uvode se mere štednje i ekonomičnost izbija u prvi plan, ili nam bar tako kažu.

Đurđevdan, kao Dan grada, pored Sretenja i Oktobarskih svečanosti, nalazi se među tri “identitetska datuma Kragujevca” smatra predsednik lokalne skupštine, Saša Milenić. U skladu sa tim, od ustanovljenja praznika, pa sve do ove godine, kulturne manifestacije nizale su se tokom čitavog maja, a muzičko-zabavni programi okupljali su, više dana, najveća imena estrade sa prostora čitavog Balkana.

Samo neka od njih, kao što su Severina Vučković, Vlado Georgiev, Momčilo Bajagić, Haris Džinović, Zdravko Čolić, Plavi orkestar… dovoljna su da prikažu s koliko se pažnje i novca pripremao svaki kragujevački Đurđevdan. Danas, međutim, 2013. godine, nakon niza (ekonomski) kriznih godina u celom svetu, koje se svakako održavaju i na gradski budžet, najavljuje se mnogo skromniji “spektakl”.

- U okviru manifestacije “Đurđevdan je…”, zbog uštede i ekonomičnosti praznični koncert biće održan samo jedan dan i to na Dan grada, 6. maja, na Trgu kod krsta od 20 sati, u okviru kojeg će Kragujevčanima biti priređen i tradicionalni vatromet – rekao je Milenić na konferenciji koja najavljuje program obeležavanja Dana grada.

Ko će i tog jednog dana da peva i svira Kragujevčanima, međutim, još nije poznato. Razlog za to je, navodi se, novi Zakon o javnim nabavkama i rokovi koji su njime propisani.

- Rokovi za potpisivanje ugovora sa izvođačima još traju i nismo u mogućnosti da zvanično saopštimo ko će nastupati na koncertu – rekao je Ivan Stefanović, sekretar Doma omladine.

Odbor za obeležavanje praznika nije dao ni naznaku o mogućim izvođačima, a ranije se šuškalo da bi glavna zvezda mogao da bude stari prijatelj Kragujevca – Vlado Georgiev, na osnovu izjave koju je dao  novinarima na sajmu automobila u Beogradu “da se tome nada”. Tako nešto, međutim, nije potvrđeno, pa se ni samo dve nedelje pre koncerta, ne zna kome će pripasti ta čast.

Svečanost i raskoš praznika, ipak, garantovaće bogat kulturni program.

- I ove godine u obeležavanju Dana grada, učestvovaće veliki broj kragujevačkih preduzeća, ustanova, udruženja, škola, stvaralaca kao i predstavnici gradova pobratima. U svečarskom ambijentu obeležavanja Dana grada od izuzetnog značaja su dve tačke ovog obimnog Programa, a to su obeležavanje 10 godina partnerstva grada Kragujevca sa gradom Ingolštatom i promocija Leksikona grada Kragujevca, što je događaj posebne vrste istorijskog značaja za kulturu ovog Grada – kaže Milenić.

Uloga urednika Leksikona pripala je Borivoju Radiću i kako sam kaže, ovaj Leksikon predstavlja “pravi rendgenski snimak grada od njegovog nastanka do današnjih dana”.

- U njemu se nalazi 1.800 odrednica Grada, poređanih azbučnim redom koje su lako čitljive i razumljive, a sve upotpunjuje i više od 800 fotografija, mapa i drugih priloga koji pokazuju sve ono što je značajno za grad, od pomena njegovog imena, pa sve do “Fijata” i “Plaze” u ovo naše vreme – kaže Radić.

Svečana promocija Leksikona grada Kragujevca, zakazana je za 7. maj i zajednički je projekat Kragujevca i Službenog glasnika. Na njemu je radilo ukupno 70 ljudi i devet urednika, podeljenih po oblastima.

Izvor: Šumadijapress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');