Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac FAS zaposlio 500 novih radnika
 
 

FAS zaposlio 500 novih radnika

Zbog povećane tražnje za automobilom 500L i nedavno uvedene treće smene, u fabrici Fiat automobili Srbija za dva meseca zaposlilo se više od 500 radnika.

Više zaposlenih nego ranije je i u pogonu Karoserije, gde je od početka proizvodnje 500L instalirano 330 savremenih robota, kao i kontrolora koji njima upravljaju.

- U Karoseriji trenutno imamo 750 radnika, a u celoj fabrici umesto oko 2.500, koliko je bilo donedavno, sada radi 3.000, i to uglavnom mladih ljudi koji su prepoznali da je FAS vodeća u automobilskoj industriji - rekao je menadžer pogona “Karoserija” Miroslav Iskrenović.

On je istakao da su radnici, pre svega proizvodni, kako bi rukovali najsavremenijom opremom, više od milion sati proveli na raznim obukama, kako u pogonima “Fiat automobili Srbija” u Kragujevcu, tako i u FIAT-ovim fabrikama u inostranstvu.

Rad u tri smene od po osam sati, pet dana u sedmici, uveden je u pogonima Karoserija, Lakirnica i Preseraj, dok će u Montaži treća smena biti uvedena 22. aprila.

Ovoj fabrici, koja je povećala obim proizvodnje, mnogo bi značilo da država što pre realizuje svoju obavezu i izmesti staru gradsku trafostanicu iz fabričkog kruga, ističe Iskrenović.

- Kako u samom pogonu tako i izvan ima još stvari koje treba uraditi u cilju poboljšanja organizacije rada i povećanja produktivnosti. Takođe, treba izmestiti i staru gradsku trafostanicu, kako bismo napravili nove magacine uz Karoseriju. To je za nas veoma važno, jer bi na taj način pojednostavili logističke tokove materijala u samoj fabrici, a time bismo i uštedeli na materijalu – objašnjava Iskrenović.

Naglašavajući da je u martu počela proizvodnja za britansko tržišta a ovog meseca i za američko, on navodi da se dnevno proizvodi 500 automobila raznih verzija 500L, i podseća da će od zahteva tržišta zavisiti i ovogodišnji izvoz.

- Trenutno instalirana oprema u pogonu Karoserije je za proizvodnju 30 jedinica na sat. Plan za ovu godinu je proizvodnja od 110.000 do 150.000 i zavisiće od potražnje na domaćem i svetskom tržištu, ali i realizaciji bescarinskog aranžama sa Rusijom, odnosno zahteva tog tržišta – kaže Iskrenović.

Istakavši da je fabrika automobila u Kragujevcu najsavremenija fabrika u Evropi, Iskrenović navodi da se na instaliranoj opremi može proizvoditi četiri različita modela automobila, uz minimalne izmene, odnosno izmene pojedinih alata.

Automobil “fiat 500L”, koji se proizvodi samo u Kragujevcu, izvozi se u Italiju, Francusku, Španiju, Nemačku, Mađarsku i zemlje bivše Jugoslavije. Krajem maja prvih 3.000 automobila 500L u dve verzije sa manuelnim i automatskim menjačem, krenuće brodom u SAD.

Izvor: Šumadijapress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');