Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Lego roboti igraju fudbal
 
 

Lego roboti igraju fudbal

Revijalna “utakmica” lego robota koje su napravili srednjoškolsci, odigrana je danas u Politehničkoj školi u Kragujevcu.

Rezultatski, uspeh je ostao u senci zadovoljstva s kojim su se ovi učenici posvetili zadatku. Ukupno je bilo tri “igrača” i svi su se upisali u listu strelaca bar po jednom, a takmičari su “stasali” u Elektro- saobraćajnoj školi “Nikola Tesla” u Kraljevu, Mašinsko-tehničkoj školi “15. maj” u Nišu i u Politehničkoj školi u Kragujevcu.

Ova neobična “utakmica” posledica je primene savremenih tehnologija u svakodnevnoj nastavi i odličan je pokazatelj koliko škola može da bude i uzbudljiva i zanimljiva. Ponešto o tome govorili su na prezentaciji koja je prethodila nadmetanju i gostujući profesori nekoliko srednjih škola iz Srbije, poput Matematičko-računarske gimnazije iz Beograda i Školskog centra “Nikola Tesla” iz Vršca.

Profesori su održali kratke prezentacije o upotrebi interneta i tehnologije u nastavi. Svi oni već godinama koriste se alatima koje nudi savremena tehnologija i prema njihovom iskustvu, takav vid edukacije daje i više nego dobre rezultate. S tim se slaže i kragujevačka profesorka programiranja u Politehničkoj školi, Veljković Katarina.

- Đaci su bukvalno oduševljeni ovakvim radom, jer konkretnom primenom i programiranjem nekih osnovnih stvari sada program ne izlistavaju samo na ekranu, nego vide i na robotima. Ako pokrenu motor i vide robota kako se kreće, sve je mnogo interesantnije i zanimljivije – kaže Veljkovićeva.

Ona zajedno sa učenicima pravi robote, kao deo nastavnog procesa, još od 2007. godine i misli da je, pre svega, metod koji se primenjuje u radu sa đacima od presudne važnosti. Savremena tehnologija je samo sredstvo da se dođe do zajedničkog cilja na najlepši mogući način.

- Sve zavisi od toga kakav pristup imate prema đacima. Ja, na primer, imam učenika koji kod mene ima čistu peticu, dok u isto vreme ima jedinice iz drugih predmeta . Tako da, ako su zainteresovani, uradiće bilo šta koliko god vremena da im je potrebno. Dešavalo se da ostaju duže u školi, pa čak i da dolaze subotom i nedeljom – dodala je ona.

Mladi programeri možda danas nisu imali “utakmicu života”, ali su svakako zakoračili u svetliju budućnost prilagodivši se potrebama modernog doba, jer ovi i slični roboti služe i za različlite nesportske aktivnosti u fabrikama širom sveta. U nekoj od njih, možda ih čeka i posao.

Izvor: Šumadijapress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži