Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Noć muzeja u Kragujevcu
 
 

Noć muzeja u Kragujevcu

U „Noći muzeja“ 2013. godine, Kragujevac će se u subotu 18. maja, od 18:00 do 02:00 predstaviti sa 37 programa na 26 lokacija (jedna više nego prošle godine, od kojih je šest novih) u okviru 7 prostornih celina (Kulturno istorijski kompleksi „Knežev Arsenal“/„Milošev Venac“/„Šumarice/Veliki Park“, Objekti kulturno-istorijske baštine, Gradske galerije, Univerzitetske galerije/prostori i Alternativni izložbeni prostori).

Vredi podsetiti da je NVO „MillenniuM“ preuzela koordinaciju/promociju/iniciranje novih programa od pre tri godine, od kojih prve u saradnji sa neformalnom grupom „Livnica urbane kulture“ (do kada je broj prijava iz Kragujevca bio vrlo nizak i neadekvatan kulturnom životu grada) i da se prošle godine uspelo (zahvaljujući iniciranju novih neinstitucionalnih lokacija i programa) da u najposećenijoj nacionalnoj manifestaciji ne samo vizuelnih, nego i drugih umetnosti, kragujevačka „Noć muzeja“ bude u samom nacionalnom vrhu po broju lokacija, programa i posetilaca (oko 15.000).

Takođe je bitno istaći, da je u okviru ovogodišnje desete jubilarne nacionalne („Noć muzeja“ Srbija je zvanično treća po poseti u Evropi, posle Francuske i Rusije) i šeste po redu kragujevačke manifestacije „Noć muzeja“, izostala podrška Grada Kragujevca, dok drugi, tradicionalni donator – Ministarstvo kulture, još nije objavilo zvanične rezultate konkursa. I pored toga, zahvaljujući entuzijazmu organizatora i programskih partnera, odlučeno je da se ove godine ipak nastavi sa jednom od najprihvaćenijih promocija Grada Kragujevca na nacionalnom nivou.

Ovogodišnji organizatorski cilj je pre svega bio usmeren ka animiranju mlađe publike da se aktivno uključi u kulturni život grada, kao i „otkrivanju“ novih/starih/zaboravljenih kulturnih prostora.

Organizator šeste kragujevačke Noći muzeja je NVO MillenniuM iz Kragujevca, u partnerstvu sa umetničko-produkcijskom grupom „Noć Muzeja“ iz Beograda i kragujevačkim kulturnim subjektima iz sva tri sektora.

U „Noći muzeja“, Muzej Stara Livnica će obeležiti 160 godina od osnivanja kragujevačke fabrike „Zastava oružje AD“, osnovane za potrebe odbrane zemlje, 27. oktobra 1853. godine. Na velikim formatima, biće izložene fotografije iz arhiva muzeja Zatava oružje, do sada nepoznate javnosti, uz prezentaciju na video bimu u centralnom muzejskom ambijentu, uz performans „Šetnja kroz istoriju“ učenika Prve Kragujevačke gimnazije.

Ulaz u sve navedene izložbene prostore u kragujevačkoj “Noći muzeja” 2013. je besplatan, osim pratećeg programa Doma Omladine - koncerta grupe BLOCK OUT u bašti Doma.

Dobrodošli na „Noć muzeja“, 18. maja u Kragujevcu!

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');