Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Priređena svečanost „Stara srpska prestonica“
 
 

Priređena svečanost „Stara srpska prestonica“

Svečanost pod nazivom „Stara srpska prestonica“, organizovana povodom obeležavanja 195. godišnjice prestonog Kragujevca – zavičaja moderne Srbije, priređena je danas u Svečanom salonu zgrade Grada, u organizaciji kulturno – istorijskog centra „Srpska kruna“, a pod pokroviteljstvom Grada.

 

- Zadovoljstvo je biti pokrovitelj ovakve manifestacije, a ovi susreti, čini se, postaju tradicija. Kragujevac kao grad prve srpske prestonice nosi u sebi duhovno i kulturno nasleđe koje čini oslonac identiteta jednog naroda. Ovi prostori su značajni ne samo po događajima koji su važni za naš grad već i za čitavu Srbiju, ovo je prostor gde se podsećamo na nekadašnju prestonicu moderne, obnovljene srpske države, na zavičaj mnogih značajnih kulturnih, prosvetnih, društvenih ustanova i institucija i sve ono što čini da Kragujevac bude poseban i osoben – rekla je prilikom zvaničnog otvaranja svečanosti Slavica Đorđević, pomoćnik gradonačelnika za očuvanje kulturne baštine i uređenje grada.

„Srpska kruna“, kulturno-istorijski centar koji razvija osećanje za izvorno, narodno stvaralaštvo, nacionalnu kulturu, lepotu duhovnih i umetničkih vrednosti okupio je veliki broj kragujevačkih umetnika, a priređen je program u kom su nastupali Srpski ansambl „Smilje“, pesnikinja Slobodanka Luković, Vojislav i Hristina Spasić, a gosti su mogli da vide i izložbe umetnički izrađenog ordenja, krstova i umetnički oslikanih jaja.

 

Izvor Ritam Grada

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.